Analize

Šteta o rokovima i novim saobraćajnim projektima u KS-u

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, gostujući u programu TVSA, opširno je govorio o započetim projektima u oblasti saobraćajne infrastrukture u KS-u, ali i poboljšanju javnog gradskog prevoza koji bi, kako je Šteta objasnio, do kraja naredne godine trebao doživjeti totalni preobražaj.

Screenshot/TVSA

Prvi od projekata o kojem je Šteta govorio bila je izgradnja Devete transverzale koja će spojiti naselja Alipašin Most i Boljakov Potok. Prije nekoliko dana, Šteta i načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić obišli su gradilište kružnog toka u Boljakovom Potoku, čijom izgradnjom će već izgrađeni nadvožnjak biti u funkciji. Efendić je tom prilikom kazao da je Skupština KS-a usvojila Odluku o preseljenju privremenih objekata koji se nalaze na gradilištu kružnog toka, čime se stvaraju uslovi da gradnja krene u punom kapacitetu. Šteta je u programu TVSA objasnio da će se uskoro graditi i spoj sa sarajevskom zaobilaznicom na Koridoru Vc, te je dao konkretne rokove kada će svi radovi biti okončani.

Ono što mi je bitno naglasiti i što sam posebno sretan, što će se vrlo brzo nastaviti dio od kružnog toka na Devetoj transverzali i spoj sa autoputem, što znači da ćemo mi, ja se nadam, početkom iduće godine imati spojenu Ulicu Džemala Bijedića, Devetu transverzalu i autoput sa četiri trake, dvije s jedne, dvije s druge, što će značajno smanjiti gužve u gradu.

Adnan Šteta, 10. 5. 2021.

 

Kao jedan od novih projekata, Šteta je najavio i gradnju nove saobraćajnice ka Igmanu od Hrasnice, koja će se zajednički graditi sa Općinom Ilidža. Treba podsjetiti da je početkom oktobra 2019. godine tadašnji načelnik Općine Ilidža Senaid Memić, zajedno sa tadašnjim ministrom privrede KS-a Harisom Bašićem, otvorio dio saobraćajnice od Hrasnice ka Igmanu. Šteta je najavio da će saobraćajnica od Hrasnice do Igmana biti gotova do kraja naredne godine.

Evo ekskluziva jedna, podarit ćemo jednu novu saobraćajnicu koja je starijim generacijama poznata iz rata, radi se o ratnom putu Igman. Zajedno sa Opštinom Ilidža ćemo krenuti ove godine u gradnju te saobraćajnice od Hrasnice do Igmana, tako da ćemo imati jednu novu saobraćajnicu i na naše olimpijske ljepotice ćemo moći doći jednim alternativnim pravcem. (…) Taj projekat igmanskog puta će koštati iznad tri miliona maraka. Radit ćemo ga okvirnim sporazumom dvije godine. Planiramo ga pokrenuti u ovoj godini i završiti iduće godine.

Adnan Šteta, 10. 5. 2021.

 

Šteta je govorio i o Prvoj transverzali, kao najvećem saobraćajnom infrastrukturom projektu koji je u izgradnji. Trenutno su otvorena dva gradilišta, i to od Ulice Kranjčevića do Ulice Braće Begić, te u naselju Šip. Također, Šteta je najavio i početak radova na tunelu Kobilja Glava, kao i da će do kraja radova na tunelu biti okončana kompletna dionica od Marijin Dvora do Šipa.

Imamo na Šipu, od Šipa do tunela, to jedno i ono je u završnoj fazi, kilometar i dvjesto. Drugo je od američke ambasade do Ulice Braće Begić. Tu imamo gradilište otvoreno na svega 150 metara. Očekujemo u narednih 15 dana, imali smo sastanak sa Zavodom za izgradnju, Opštinom Novo Sarajevo, Opštinom Centar, Direkcijom za puteve, da će se stvoriti preduslovi da dobijemo građevinske dozvole za drugi dio, tako da ja vjerujem da ćemo do kraja maja još više otvoriti tu dionicu. Ono što je najbitnije, ovo ljeto Kanton kreće graditi prvi tunel koji će graditi Kanton. Radi se o tunelu Kobilja Glava, dvije cijevi 650 metara. Trenutno je tender u toku preko EBRD-a. Očekujemo u šestom mjesecu završenje tendera, u sedmom početak gradnje.

Adnan Šteta, 10. 5. 2021.

Osim izgradnje novih saobraćajnica, Šteta je govorio i o poboljšanju javnog gradskog prevoza. Što se tiče stanja u preduzeću Gras, trenutno rukovodstvo ove kompanije, prema riječima kantonalnog ministra saobraćaja, mora naći rješenje za višak radnika, naročito u administraciji. Prvi novi trolejbusi u KS-u trebali bi doći u periodu od februara do maja naredne godine. Također, Šteta je govorio i o početku rekonstrukcije tramvajske pruge.

U ovom mjesecu očekujem potpisivanje ugovora konačno za rekonstrukciju pruge Marijin Dvor – Ilidža. Očekujem već krajem šestog mjeseca da radovi krenu.

Adnan Šteta, 10. 5. 2021.

Podsjećamo na raniju najavu Štete o početku rekonstrukcije pruge, koju je Istinomjer objavio početkom januara ove godine.

Još jedan od novih projekata o kojem je Šteta govorio je i upravljanje semaforima u KS-u.

Mi ćemo krenuti ove godine isto preko EBRD-a u projekat adaptivno upravljanje saobraćaja. Šta to znači? To znači da ćemo raditi saobraćajni centar. Mi danas imamo mali saobraćajni centar za javni prevoz.“

Adnan Šteta, 10. 5. 2021.

 

Na kraju, Šteta je najavio da će se, zajedno sa Općinom Novi Grad Sarajevo, graditi kružni tokovi duž Devete transverzale, do A transverzale na Dobrinji, a posebno je istakao gradnju kružnog toka na Mojmilu.

Istinomjer će, kao i do sada, pratiti hoće li obećani rokovi koje je Šteta naveo u konačnici biti i ispunjeni.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!