Neistina

U Hrvatskoj su na snazi više od dva ustavna zakona

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, gostujući u programu N1 televizije, komentirao je aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom iznio je jednu neistinitu tvrdnju.

Screenshot: N1

Komentirajući rad Ustavnog suda BiH, Cvitanović je ustvrdio da su u Republici Hrvatskoj na snazi dva ustavna zakona:

Ali što je Ustavni sud, možemo vidjeti na primjeru Republike Hrvatske. Samo su dva ustavna zakona u Republici Hrvatskoj; to je Zakon o Ustavnom sudu i Zakon o suradnji s Haškim sudom.

Ilija Cvitanović, 18.7.2023.

Prema informacijama dostupnim na zvaničnoj web stranici Narodnih novina RH, u Republici Hrvatskoj na snazi je veći broj ustavnih zakona od broja koji je naveo Cvitanović.

Tako su na snazi Ustavni zakon za provedbu Ustava Republike Hrvatske, Ustavni zakon o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Ustavni zakon o suradnji Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom te Ustavni zakon o privremenoj spriječenosti predsjednika Republike Hrvatske za obavljanje svojih dužnosti.

Stupanjem na snagu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina prestao je važiti Ustavni zakon o ljudskim pravima i slobodama i o pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u Republici Hrvatskoj.

S obzirom na činjenicu da su u Republici Hrvatskoj na snazi više od dva ustavna zakona, Istinomjer tvrdnju Ilije Cvitanovića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!