Nedosljedno

U HDZ-u nisu sigurni jesu li željeli biti u Vladi FBiH

MatoFranjicevic“Ko kaže da nismo htjeli (formirati vlast), to je deiznformacija apsolutna, činjenica je da u prošlom mandatu, tj. u ovom mandatu od 2010. pa naovamo HDZ ne sudjeluje u izvršnoj vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, i to svi znamo zbog čega. Zbog činjenice da je grubo pogažena vladavina prava, da je pogažen Ustav Federacije i Ustav Bosne i Hercegovine od strane nekih političkih moćnika, što na s je sve skupa vratilo, ne korak, nego mnogo koraka unazad.“

Mato Franjičević, kandidat HDZ-a BiH za Predstavnički dom PSBiH

(BHT 1, Debatna emisija, 29.09.2014.)

Komentar:

Tokom izborne kampanje koja je u punom jeku, izgleda da se zvaničnici i kandidati HDZ-a ne mogu dogovoriti i usaglasiti zajednički stav u pogledu formiranja Vlade FBiH, u još uvijek aktuelnom mandatu. Tako je, gostujući u izbornoj debati na BHT 1, u ponedjeljak 29. septembra, kandidat HDZ-a Mato Franjičević, izjavio kako je HDZ želio da bude dio Vlade FBiH u njenom aktuelnom sazivu, što je izjava koja je dijametralno suprotna nedavno izrečenom stavu lidera HDZ-a BiH, Dragana Čovića.

Naime, Dragan Čović je na skupu HDZ-a u Kupresu, na samom početku izborne kampanje rekao kako ova stranka nije htjela ući u Vladu FBiH jer, kako je rekao, „sada ne bi mogli da pričaju o pravima Hrvata u BiH.

„Da smo prije četiri godine pristali ući u Vladu F BiH, ne bi mogli sad govoriti o zaštiti prava Hrvata u BiH, o nužnim promjenama Ustava, Izbornoga zakona o reformama itd. U pravu bi bili oni koji su govorili da se samo borimo za fotelje“, rekao je tada Čović.

Ovu izjavu Istinomjer je nedavno ocjenio kao neistinitu jer je sam Čović u više navrata od osnivanja Vlade FBiH u martu 2011. godine, najavljivao njenu skoru rekonstrukciju i ulazak HDZ-a u vladajuće strukture u ovom entitetu.

Mato Franjičević je, sa druge strane, samo nekoliko dana kasnije rekao potpuno suprotnu stvar, tačnije, ustvrdio je kako je HDZ želio učestvovati u radu Vlade FBiH, ali nije mogao jer je prilikom njene uspostave prekršen Ustav FBiH. Štaviše, Franjičević je izjavu započeo konstatacijom “Ko kaže da nismo htjeli (formirati vlast), to je deiznformacija apsolutna” – očito ne znajući da je upravo predsjednik njegove stranke bio taj koji je plasirao navedenu dezinformaciju.

Dakle, s obzirom da su o istoj stvari Franjičević i njegov stranački lider Čović govorili različito, možemo zaključiti i kako je stav izrećen u debatnoj emisiji, emitovanoj 29. septembra na BHT 1, nedosljedan.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!