Neistina

Čović obmanjuje birače da HDZ nije želio ući u Vladu FBiH

Dragan Čović
Dragan Čović

Da smo prije četiri godine pristali ući u Vladu F BiH, ne bi mogli sad govoriti o zaštiti prava Hrvata u BiH, o nužnim promjenama Ustava, Izbornoga zakona o reformama itd. U pravu bi bili oni koji su govorili da se samo borimo za fotelje. Važno je imati hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, ali važno je imati i minimum 12 izaslanika u Domu naroda parlamenata Federacije BiH. Jer, i dalje postoji oni koji smišljaju formule kako oduzeti hrvatskom narodu pravo na sudjelovanje i legitimno predstavljanje u institucijama vlasti. Zamislite koje je to apsurd i da hrvatska opcija koja osvoji preko 70 posto glasovanja izborima strahuje da se izbornim inženjeringom ospori izborna volja. Uvjeren sam da ovaj put nitko neće uspjeti osporiti hrvatsku političku volju, ako budemo zajedno. Zajedno možemo sve.

(Bljesak.info, 12.09.2014.)

Komentar:

Lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, od samog formiranja vlasti u FBiH najavljivao je kako će njegova partija ući u Vladu FBiH, da bi na početku izborne kampanje potpuno „okrenuo ploču“ i na skupu u Kupresu ustvrdio kako HDZ nikada nije pristao ući u Vladu FBiH i to „zbog zaštite prava Hrvata“.

Podsjećamo, kada je na bazi “Platforme” u martu 2011. godine formirana Vlada FBiH sa SDP-om, SDA, HSP-om i NSRzB, Čović je tvrdio kako je ona nelegitimna pošto u njoj ne sjede legitimni predstavnici hrvatskog naroda, tj. HDZ-a.

Prvi put je rekonstrukciju Vlade FBiH „u narednim mjesecima“ Čović najavio odmah na početku 2012. godine. Potom je o skoroj rekonstrukciji Vlade razgovarao i sa liderom SDA Sulejmanom Tihićem, dok je njegova stranka još uvijek bila u partnerstvu sa SDP-om, da bi, odmah nakon raskida tog partnerstva, u junu 2012. godine ponovio svoja očekivanja o rekonstrukciji vlasti.

“U lipnju ćemo završiti rekonstrukciju vlasti. Imamo jasno razrađen plan i način na koji je moguće promijeniti vlast od županija, preko Federacije BiH do državnog vijeća ministara”, rekao je Čović sredinom juna.

I krajem novembra iste te godine, Čović je najavio da će ministri iz reda dva HDZ-a smijeniti ministre NSRZB-a i HSP-a u Vladi FBiH do kraja godine, dok su mjesta ministara SDA rezervisana za ministre iz reda SBB-a. No, to se ni tada nije desilo, kao što se nije desilo ni u martu 2013. godine, kada je Čović ponovo pričao o rekonstrukciji Vlade FBiH.

Tada je Čović čak izjavio i da će se HDZ BiH, ako se rekonstrukcija ne dogodi u roku od nekoliko dana, „povući u opoziciju“, što svjedoći upravo o tome koliko je i on sam bio uvjeren da je HDZ već dio vlasti u FBiH.

Ako u tom svjetlu pogledamo najnovije izjave Dragana Čovića, u kojima eksplicitno tvrdi da HDZ nije želio biti u Vladi FBiH prije četiri godine, možemo zaključiti da je Čović, već na prvom javnom skupu održanom prvog dana izborne kampanje, izgovorio veliku neistinu – koju je još licemjerno upakovao u vječitu priču o zaštiti prava Hrvata u BiH.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!