Neispunjeno

U 2013. godini nije potpisan ugovor o međudržavnoj granici BiH i Crne Gore

BOSNA-HERSEK DISISLERI BAKANI ZLATKO LAGUMCIYA“Konstatovali smo da se proces, koji se odvijao dugi niz godina, privodi kraju, a to je da su naše ekspertne grupe okončale i privode kraju proces obilježavanja i zaključivanja sporazuma o međudržavnoj granici BiH i Crne Gore. Ukoliko to po planu i dinamici privedemo kraju, očekujemo da bi do kraja godine mogao biti potpisan sporazum o međudržavnoj granici”, rekao je Lagumdžija, javlja Anadolija.

(Anadolija, 27.08.2013.)
Komentar:

Ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija prilikom posjete svog crnogorskog kolege Igora Lukšića Sarajevu krajem augusta prošle godine, najavio je da će do kraja 2013. godine biti potpisan međudržavni sporazum o granici ove dvije zemlje, što se nije dogodilo bez obzira na izjave oba ministara kako se taj posao nalazi u završnoj fazi.

Inače, potpisivanje ugovora o granici bilo je u završnoj fazi još sredinom 2012. godine, a to su izjavili član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsednik Crne Gore Filip Vujanović nakon sastanka u Mostaru prilikom regionalnog samita Unesca, 4. juna 2012. godine.

Tom prilikom najavljen je i dogovor oko dvojnog državljanstva između BiH i Crne Gore, o čemu su godinu dana kasnije ponovo razgovarali Lagumdžija i Lukšić.

Govoreći o dvojnom državljanstvu, Lukšić je tada naveo da Međudržavna komisija radi svoj posao i kada dođe do mogućnosti sklapanja sporazuma koji će uvažiti sve specifičnosti sa jedne i sa druge strane, onda neće biti problema da se takav sporazum i zaključi.

Vijeće ministara BiH je na 63. sjednici usvojilo je informaciju Državnog povjerenstva za granicu BiH o razgraničenju između Bosne i Hercegovine i Crne Gore i prihvatilo prijedlog da se na dijelu neusuglašene granične crte između Foče i Pljevalja povuče granična crta prirodnom granicom – potokom koji dijeli ovo područje na dva približno ista dijela. Sjeverni dio trebao bi pripasti Crnoj Gori, a južni dio Bosni i Hercegovini.

No, prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore od 30. decembra 2013. godine zakazivanje završnog sastanka komisija Crne Gore i Bosne i Hercegovine za granicu, na kojem bi se ovaj ugovor konačno potpisao očekuje se tek u ovoj godini.

Ipak, ni jedan ni drugi sporazum nisu zaključeni u 2013. godini, a s obzirom da je Lagumdžija najavio zaključivanje sporazuma o međudržavnoj granici do kraja godine, možemo konstatovati da je njegovo obećanje ostalo neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!