Radi se na tome

Tuzlanski kanton uskoro dobija zakon o porijeklu imovine?

Una Harčin, ministrica pravosuđa i uprave u Vladi Tuzlanskog kantona (TK), nakon preuzimanja ove funkcije početkom godine, saopštila je da će u fokusu resornog ministarstva biti borba protiv korupcije, odnosno usvajanje relevantnih zakona koji će adresirati ovaj problem.

Screenshot: RTVTK

Osim obećanja o osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije, koje je Istinomjer već ocijenio ispunjenim, Harčin je izdvojila i donošenje zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK:

Prioritet mog rada bit će borba protiv korupcije, donošenje Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK, kao i osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije u Tuzlanskom kantonu.

Una Harčin, 24. 2. 2021.

Vlada TK-a je na 18. redovnoj sjednici, održanoj 25. maja 2021. godine, utvrdila Nacrt zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK, kojim se “utvrđuju obaveze nosiocima javnih funkcija u Tuzlanskom kantonu da prijave zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda, kao i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije”:

Zakon predviđa i način prikupljanja, obradu, korištenje, zaštitu i čuvanje podataka, kao i dužnosti i obaveze organa nadležnih za provođenje i nadzor nad provođenjem ovog zakona, te se uz lično nosioce javnih funkcija odnosi i na dostavljanje podataka o imovini njihovih bliskih srodnika i povezanih osoba. Osim na poslanike u Skupštini Tuzlanskog kantona i članove Vlade Tuzlanskog kantona, ovaj zakon odnosi se i na vijećnike u gradskim i općinskim vijećima, gradonačelnike i načelnike općina direktore i zamjenike direktora agencija, fondova, javnih preduzeća, javnih ustanova i institucija čiji je osnivač Tuzlanski kanton, gradovi ili općine na području Tuzlanskog kantona, te članove skupština, upravnih i nadzornih odbora institucija u Tuzlanskom kantonu koji su izabrani ili imenovani, ili je za njihov izbor ili imenovanje data saglasnost od strane Skupštine, odnosno Vlade Tuzlanskog kantona ili gradskih i općinskih vijeća.

Vlada TK-a, 25. 5. 2021.

Krajem juna, Skupština TK-a je jednoglasno prihvatila Nacrt zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK-u, čiji je nosilac izrade Ministarstvo pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona, koje će i provesti javnu raspravu u trajanju od 90 dana.

Ministrica Harčin je u izjavi za RTVTK pozvala građane ovog kantona da se uključe u proces javne rasprave, te izjavila da su prilikom donošenja Nacrta ovog zakona podršku pružili i predstavnici međunarodne zajednice u BIH:

Obzirom da je u 14 prioriteta koje je Evropska komisija dala za Bosnu i Hercegovinu, koji su nužni da bi se Bosna i Hercegovina integrisala u Evropsku uniju, korupcija je jedna od onih ključnih i najbitnijih, tako da naravno da sam odmah potražila i pomoć međunarodne zajednice, pri tome američka ambasada, delegacija Evropske unije i misija OSCE-a su nam pružili itekakvu podršku.

Una Harčin, 1. 7. 2021.

S obzirom na činjenicu da su, u skladu s najavom Une Harčin, aktivnosti na donošenju zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK-u u progresu, Istinomjer će obećanju ministrice pravosuđa i uprave u Vladi TK-a dati ocjenu radi se na tome.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!