Stariji građani Tuzle još uvijek čekaju na Strategiju za osobe treće životne dobi

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je 01.10.2019. godine posjetio Sajam proizvoda i aktivnosti grupa aktivnog starenja Tuzlanskog kantona (TK), koji su povodom Međunarodnog dana starih osoba u tom gradu organizovali Švicarski crveni križ i Mreža aktivnog starenja TK.

Nakon upućenih čestitki prisutnima, Imamović je najavio skoro usvajanje Strategije za osobe treće životne dobi:

Želim da vam kažem jednu lijepu vijest. Sa Švicarskim crvenim križem mi mjesecima radimo na izradi Strategije za osobe treće životne dobi. Naš cilj je da Tuzla bude prvi Age-Friendly grad u Bosni i Hercegovini na Zapadnom Balkanu. Strategija je skoro gotova, izlazimo s njom na Gradsko vijeće već u ovom mjesecu, čime ćemo da postanemo prvi grad koji ima ovu strategiju, strategiju za osobe treće životne dobi. To je konkretan plan poboljšanja kvaliteta života naših najstarijih sugrađana. Ova strategija podrazumijeva različite projekte kao što je proširenje Doma penzionera, borba protiv samoće, borba za kvalitetniji život, a podrazumjeva i mnoge mjere ugradnje pomagala na trotoarima, na trgovima i druge projekte, odnosno veliku posvećenost lokalne zajednice. Imamo strategiju za mlade i trebamo da imamo i strategiju za starije osobe. Ponosan sam na to, na tome smo radili mjesecima i jedva čekam da krene realizacija.

Jasmin Imamović, 30.09.2019.

Međutim, Gradsko vijeće Tuzle u međuvremenu nije održalo ni jednu sjednicu, te s tim u vezi u oktobru tekuće godine nije usvojena Strategija za osobe treće životne dobi.

Ovim Istinomjer obećanju gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića da će Strategija za osobe treće životne dobi biti od strane Gradskog vijeća Tuzla usvojena u oktobru 2019. godine daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Vlada RS donijela uredbu o uspostavi Registra podsticaja

Premijer Republike Srpske (RS), Radovan Višković je podnoseći svoj ekspoze pred poslanicima Narodne skupštine RS...

Rekonstrukcija javne rasvjete na području Grada Bihaća

Druga faza projekta “Zeleni ekonomski razvoj“ podrazumijevala je rekonstrukciju dotrajale javne rasvjete i uvođenje nove LED rasvjete na čitavom području grada Bihaća, s ciljem postizanja energetske...


Radovi na poddionici Buna-Počitelj odvijaju se “zadovoljavajućom dinamikom”

Polovinom maja 2018. godine, od strane Adnana Terzića, direktora JP Autoceste d.o.o. Mostar kao investitora, direktora Hering d.d. Široki Brijeg, Ladislava Bevande kao izvođača radova, te Denisa...