Istina

Tužilaštva BiH u 2019. godini podigla samo jednu optužnicu za visoku korupciju

Predsjednik PDP-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović gostovao je na Federalnoj televiziji 1. novembra 2021. godine, a pritom se osvrnuo na stanje u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, odnosno njihovom procesuiranju korupcije.

Screenshot: FTV

Borenović je, pozivajući se na neimenovani izvještaj u Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH), ustvrdio da je u 2019. godini u BiH procesuiran samo jedan slučaj visoke korupcije:

Ja mislim da je to, da je korupcija uzela toliko maha u ovoj zemlji, jednako snažno i u Federaciji i u Republici Srpskoj, da je najbolji pokazatelj koji to oslikava je izvještaj koji smo imali i u Parlamentu BiH na jednoj od komisija, da je u 2019. godini, od strane 17 tužilaštava kojih ima u Bosni i Hercegovini, raznoraznih, od BiH do okružnih u Republici Srpskoj i kantonalnih, da je od strane 17 tužilaštava u kojim radi 370 tužilaca, potvrđena samo jedna, samo jedna optužnica za visoku korupciju. Možete zamisliti, samo jedna optužnica za visoku korupciju je potvrđena od strane tih silnih tužilaštava i velikog broja ljudi od kojih ja vjerujem da je najveći dio njih čestit i dobar i odgovoran, međutim nema priliku da radi svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom ove zemlje.

Branislav Borenović, 1.11.2021.

Na 18. sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, čiji je Borenović član, razmatran je Treći godišnji izvještaj Misije Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) o odgovoru pravosuđa na korupciju.

Radi se o izvještaju koji je misija OSCE-a predstavila 23. novembra 2020. godine, a u njemu se se daje “ocjena djelotvornosti odgovora pravosuđa na korupciju u 2019. godini, na osnovu praćenja 302 predmeta korupcije pred 45 sudova širom Bosne i Hercegovine”.

Kako su naveli iz OSCE-a, “ukupna slika koju nudi praćenje teških predmeta korupcije (tj. onih predmeta koji su kategorizirani kao predmeti visoke i korupcije srednjeg nivoa) može se jednostavno opisati kao zatajenje krivično-pravnog sistema koje je dovelo do de facto nekažnjivosti za počinioce brojnih teških djela”.

U skladu s metodologijom organizacije, predmet se kategoriše kao predmet visoke korupcije u onim slučajevima “kada su optuženi visoko pozicionirani izabrani i imenovani nosioci funkcija na državnom ili entitetskom nivou, direktori javnih preduzeća na entitetskom nivou, ili najviše pozicionirani državni službenici, odnosno nosioci pravosudnih funkcija”.

Baš kao što je Borenović ustvrdio, a čemu izvještaj OSCE-a svjedoči, u 2019. godini tužilaštva u BiH podigla su samo jednu optužnicu u predmetu visoke korupcije. Iako je ovo isti rezultat kao i u 2018. godini, u obje ove godine zabilježen je nagli pad u poređenju sa 2017. godinom, kada je podignuto 10 optužnica u predmetima visoke korupcije. Predmeti korupcije srednjeg nivoa bilježe isti trend sa 15 podignutih optužnica za ovu kategoriju predmeta u 2019. godini, u poređenju sa 2018. (33 optužnice) i 2017. godinom (35 optužnica).

Izvor: OSCE BiH

Ovakvo stanje u bh. pravosuđu po pitanju procesuiranja korupcije naročito je zabrinavajuće ukoliko se uzme u obzir da je Indeks percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI) Transparency Internationala za 2020. godinu, koji analizira percepciju korupcije u javnom sektoru, utvrdio da se Bosna i Hercegovina nalazi na 111. mjestu od 180 država, s ocjenom 35, što je i najlošija ocjena od 2012. godine, kada je BiH bila rangirana na 72. mjestu s ocjenom 42.

Zajedno sa Sjevernom Makedonijom, koja također ima ocjenu 35, BiH je najlošije pozicionirana u regionu zapadnog Balkana, a unutar 69 svjetskih zemalja, koje po stanju korupcije kotiraju lošije od BiH, nalaze se samo tri evropske, a to su Moldavija na 115, Ukrajina na 117, te Rusija na 129. mjestu.

U skladu sa navedenim podacima, tvrdnju Branislava Borenovića da su tužilaštva u BiH u 2019. godini podigla samo jednu optužnicu u predmetu visoke korupcije, Istinomjer ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!