“Tutor” pozvan da “odlučno i jasno reaguje”

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) najavila pokretanje procedure “za usklađivanje naziva entiteta Republika Srpska sa Ustavom Bosne i Hercegovine”, Đokić je OHR-u uputio zahtjev da “odlučno i jasno reaguje”.

U kontekstu rasprava o potrebi nastavka mandata Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR), predsjednik Socijalističke partije i ministar industrije i rudarstva u Vladi Republike Srpske, Petar Đokić svojevremeno je iznio stav da “evropske institucije najavama o produžetku ostanka OHR-a u BiH žele da održe BiH u stanju nedonoščeta kome i dalje treba tutor koji će je voditi za ruku”.

Ističući tada da za njega “nije nikakvo iznenađenje da evropske institucije u BiH najavljuju produžetak ostanka OHR-a u BiH”, Đokić je bio mišljenja da BiH treba da bude prepuštena domaćim političarima i građanima.

Oni su trebali već odavno, a sada je krajnje vrijeme, da naprave transformaciju međunarodnog prisustva u BiH, a da BiH prepuste domaćim političarima i građanima koji će birati svoje najbolje predstavnike u sve institucije.

Petar Đokić, 12.08.2010.

No, nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) najavila pokretanje procedure “za usklađivanje naziva entiteta Republika Srpska sa Ustavom Bosne i Hercegovine”, Đokić je upravo OHR-u uputio zahtjev da “odlučno i jasno reaguje”:  

Zahtijevamo da OHR odlučno i jasno reaguje i kaže da li je ova inicijativa SDA u skladu sa Ustavom BiH ili nije. Više puta je OHR osuđivao RS zbog određenih poteza. Očekujemo da sada reaguje ne samo OHR nego i sve potpisnice Dejtona ili one koje su garanti.

Petar Đokić, 24.01.2019.

Obzirom na ranije iskazani stav da je OHR trebao davno napustiti Bosnu i Hercegovinu koja je tako u “stanju nedonoščeta kome i dalje treba tutor koji će je voditi za ruku”, te da treba biti “prepuštena domaćim političarima i građanima”, nakon Đokićevog pozivanja Kancelarije visokog predstavnika u BiH da “odlučno i jasno reaguje”, Istininomjer njegov stav po pitanju statusa OHR-a u BiH ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Vijeće ministara BiH nije “pomoćno tijelo” Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik gostujući u jednoj od TV emisija, ponovo je pokazao nepoznavanje...

Uskoro počinje sanacija krova Aškenaške sinagoge?

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Damir Filipović je na sastanku, koji je održao u martu ove godine, sa predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem, najavio da...


Vodovod “Plava voda” i dalje čeka garanciju Vlade ZDK

Vlada Zeničko- dobojskog kantona još uvijek nije dala garancije za kredit kojim bi se finansirao projekt izgradnje regionalnog vodovoda „Plava voda“. Priča o izgradnji regionalnog vodovoda...