“Tutor” pozvan da “odlučno i jasno reaguje”

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) najavila pokretanje procedure “za usklađivanje naziva entiteta Republika Srpska sa Ustavom Bosne i Hercegovine”, Đokić je OHR-u uputio zahtjev da “odlučno i jasno reaguje”.

U kontekstu rasprava o potrebi nastavka mandata Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR), predsjednik Socijalističke partije i ministar industrije i rudarstva u Vladi Republike Srpske, Petar Đokić svojevremeno je iznio stav da “evropske institucije najavama o produžetku ostanka OHR-a u BiH žele da održe BiH u stanju nedonoščeta kome i dalje treba tutor koji će je voditi za ruku”.

Ističući tada da za njega “nije nikakvo iznenađenje da evropske institucije u BiH najavljuju produžetak ostanka OHR-a u BiH”, Đokić je bio mišljenja da BiH treba da bude prepuštena domaćim političarima i građanima.

Oni su trebali već odavno, a sada je krajnje vrijeme, da naprave transformaciju međunarodnog prisustva u BiH, a da BiH prepuste domaćim političarima i građanima koji će birati svoje najbolje predstavnike u sve institucije.

Petar Đokić, 12.08.2010.

No, nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) najavila pokretanje procedure “za usklađivanje naziva entiteta Republika Srpska sa Ustavom Bosne i Hercegovine”, Đokić je upravo OHR-u uputio zahtjev da “odlučno i jasno reaguje”:  

Zahtijevamo da OHR odlučno i jasno reaguje i kaže da li je ova inicijativa SDA u skladu sa Ustavom BiH ili nije. Više puta je OHR osuđivao RS zbog određenih poteza. Očekujemo da sada reaguje ne samo OHR nego i sve potpisnice Dejtona ili one koje su garanti.

Petar Đokić, 24.01.2019.

Obzirom na ranije iskazani stav da je OHR trebao davno napustiti Bosnu i Hercegovinu koja je tako u “stanju nedonoščeta kome i dalje treba tutor koji će je voditi za ruku”, te da treba biti “prepuštena domaćim političarima i građanima”, nakon Đokićevog pozivanja Kancelarije visokog predstavnika u BiH da “odlučno i jasno reaguje”, Istininomjer njegov stav po pitanju statusa OHR-a u BiH ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Skupština Srenjobosanskog kantona imenovala novu Vladu koju predvodi SDA

U skladu sa prethodnim najavama predsjednika Kantonalnog odbora SBK SDA, Asima Mekića na sjednici Skupštine SBK koja je...

Popunjenost Kluba Srba u prošlim sazivima Doma naroda PF BiH i trenutni problemi

Kada je u pitanju konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nakon Opštih izbora 2018. godine, kako je rekao Radmanović, problemi u smislu popunjavanja Kluba delegata iz reda srpskog naroda...

Otvorena nova policijska zgrada u Doboju

Načelnik Policijske uprave Doboj, Dmitar Vračar je 25.12.2018. godine najavio da će pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja i Policijske stanice Doboj 1 veoma brzo biti smješteni u...