“Tutor” pozvan da “odlučno i jasno reaguje”

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) najavila pokretanje procedure “za usklađivanje naziva entiteta Republika Srpska sa Ustavom Bosne i Hercegovine”, Đokić je OHR-u uputio zahtjev da “odlučno i jasno reaguje”.

U kontekstu rasprava o potrebi nastavka mandata Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR), predsjednik Socijalističke partije i ministar industrije i rudarstva u Vladi Republike Srpske, Petar Đokić svojevremeno je iznio stav da “evropske institucije najavama o produžetku ostanka OHR-a u BiH žele da održe BiH u stanju nedonoščeta kome i dalje treba tutor koji će je voditi za ruku”.

Ističući tada da za njega “nije nikakvo iznenađenje da evropske institucije u BiH najavljuju produžetak ostanka OHR-a u BiH”, Đokić je bio mišljenja da BiH treba da bude prepuštena domaćim političarima i građanima.

Oni su trebali već odavno, a sada je krajnje vrijeme, da naprave transformaciju međunarodnog prisustva u BiH, a da BiH prepuste domaćim političarima i građanima koji će birati svoje najbolje predstavnike u sve institucije.

Petar Đokić, 12.08.2010.

No, nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) najavila pokretanje procedure “za usklađivanje naziva entiteta Republika Srpska sa Ustavom Bosne i Hercegovine”, Đokić je upravo OHR-u uputio zahtjev da “odlučno i jasno reaguje”:  

Zahtijevamo da OHR odlučno i jasno reaguje i kaže da li je ova inicijativa SDA u skladu sa Ustavom BiH ili nije. Više puta je OHR osuđivao RS zbog određenih poteza. Očekujemo da sada reaguje ne samo OHR nego i sve potpisnice Dejtona ili one koje su garanti.

Petar Đokić, 24.01.2019.

Obzirom na ranije iskazani stav da je OHR trebao davno napustiti Bosnu i Hercegovinu koja je tako u “stanju nedonoščeta kome i dalje treba tutor koji će je voditi za ruku”, te da treba biti “prepuštena domaćim političarima i građanima”, nakon Đokićevog pozivanja Kancelarije visokog predstavnika u BiH da “odlučno i jasno reaguje”, Istininomjer njegov stav po pitanju statusa OHR-a u BiH ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS bez rezervnog sastava policije

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske na Četvrtoj redovnoj sjednici održanoj  18.04.2019. godine usvojila...

U toku asfaltiranje puta do deponije Trešnjica

Izgradnja pristupnog puta do Centra za upravljanje otpadom Trešnjica, koji se nalazi na području Grada Goražda, aktuelizirana je još polovinom juna 2017. godine potpisivanjem ugovora vrijednog...JU Dom zdravlja KS u narednom periodu zaposlit će 98 zdravstvenih radnika

Nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo (KS) održane 06. juna 2019. godine ministrica zdravstva KS, Amela Softić i ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS, Malik Graibija...