Neistina

Turska nije 45 godina u kandidatskom statusu

Lider SNSD-a i još uvijek aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obratio se medijima nakon sastanka s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen. Tom prilikom, komentirajući eventualnu dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji (EU), Dodik je ustvrdio da je “Turska u kandidatskom statusu 45 godina”.

Fotografija: Facebook/SNSD

Istakao je da smatra da je kandidatski status malo te da BiH treba da dobije pregovarački status, jer BiH u kandidatskom statusu može biti dugi niz godina. Zatim je naveo “primjer” Turske:

Samo da vam kažem da je Turska u kandidatskom statusu 45 godina.

Milorad Dodik, 28.10.2022.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen jučer je boravila u Bosni i Hercegovini u okviru regionalne posjete Zapadnom Balkanu. Von der Leyen je održala sastanak s članovima Predsjedništva BiH, obratila se političkim akterima te svečano otvorila tunel “Ivan” na koridoru 5C. Podsjećamo, Evropska komisija je nedavno predložila zemljama članicama Evropske unije da dodjele Bosni i Hercegovini kandidatski status s uslovima.

Trenutno sedam zemalja ima kandidatski status, a to su Albanija, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Ukrajina i Turska.

Turska je zemlja koja najduže ima kandidatski status, ali taj joj je status dodijeljen u decembru 1999. godine, što je duplo kraći period od onog koji je naveo lider SNSD-a. Ova zemlja započela je pregovore u oktobru 2005. godine.

Moldavija i Ukrajina su posljednje dobile kandidatski status, u junu 2022. godine.

Kada je riječ o zemljama u regionu, Sjeverna Makedonija dobila je kandidatski status 2005. godine, Crna Gora 2010, Srbija 2012. godine, a Albanija dvije godine poslije.

S obzirom na to da Turska ima status zemlje kandidatkinje od 1999. godine, a ne 45 godina, kako je ustvrdio Dodik, Istinomjer njegovu tvrdnju ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!