Ispunjeno

Trhulj: Vlada FBiH nešto i radi

Eldar Trhulj
Eldar Trhulj

„Otvaranjem namjenskog transakcijskog računa u postupku restruktuiranja i pokretanja proizvodnje u zadnjih mjesec dana pronašli smo rješenje. Do 1. marta je postavljen rok da se riješi sudbina radnika kroz iznajmljivanje fabrika i zapošljavanje“, kazao je ministar Trhulj.

(24sata.info 04.02.2013.)

Plan reorganizacije i očuvanja radnih mjesta radnika Konfekcije Borac d.d. Travnik koji je Vlada Federacije BiH podržala u augustu prošle godine je 90 posto uspješno završen, izjavio je danas Agenciji Fena federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

(Vijesti.ba, 28.02.2013.)

Komentar:

To što je Vlada Federacije BiH već skoro godinu dana u krizi kojoj se ne nazire kraj, ne znači da ministri koji u njoj sjede nemaju šta raditi. Dokazao je to prošle sedmice i federalni ministar energije, rudarstva i industrije, koji je ispunio obećanje o skorom rješavanju sudbine radnika Konfekcije Borac iz Travnika u proteklom mjesecu.

Trhulj je početkom februara ove godine najavio da će do 1. marta biti realizovan plan o reorganizaciji i očuvanju radnih mjesta, koji je Vlada FBiH podržala u augustu prošle godine. Plan je napravljen nakon što je raskinut privatizacijski ugovor, potpisan prije deset godina sa Ortačkom grupom radnika i menadžmenta konfekcije, koja je bila vlasnik 67 posto kapitala.

Kako je Trhulj kazao 28. februara, „u iznajmljenim pogonima zakupac – firma Fortitudo je zaposlila oko 500 radnika, firma Master Fashion 370, dok Borac Konfekcija trenutno radi sa 100 radnika. Firma Afos koja hranom snabdijeva te radnike upošljava 30 radnika, a posebna firma za obezbjeđenje ima 16 radnika, tako da je danas u Borcu uposleno 1.016 radnika“.

S obzirom da je u proteklih šest mjeseci provedbe plana restruktuiranja Konfekcije Borac oko 150 radnika zbrinuto penzionisanjem, te da bi u narednim danima, prema ministrovoj najavi, 100 radnika trebalo početi raditi u fabrici Fortitudo, posljednji potezi Vlade u vezi sa ovom firmom obećavaju, te se čini da bi svih 1.400 radnika Borca, koji su u julu prošle godine raskidom privatizacijskog ugovora ostali bez posla, moglo biti zbrinuto. Time je i većinom ispunjeno obećanje ministra Trhulja o rješavanju situacije do prvog marta.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!