Neistina

Trhulj: Strateški partner Vlade FBiH – “vodeća kompanija” za koju niko nije čuo

erdal trhulj„Samo s velikim kompanijama možete raditi transparentno i možete očekivati dobre rezultate. Takva je bila ‘Shell’, a sada i ‘Howell Machine’, američka kompanija koja je jedna od pet najvećih kompanija proizvođača municije“, izjavio je Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

(Dnevnik TV1, 13.12.2013.)

Komentar:

Kada govore o velikim uspjesima ovog saziva Vlade FBiH, njeni zvaničnici u posljednje vrijeme koriste svaku priliku da istaknu kako je u ovom entitetu došlo do procvata namjenske industrije i oživljavanja brojnih preduzeća iz ove oblasti. Česta tema u ovim izjavama je i Memorandum o razumijevanju i strateškom partnerstvu između Vlade Federacije BiH i američke kompanije “Howell Machine, Inc.” u oblasti proizvodnje, razvoja i prometa naoružanja i vojne opreme, koji je potpisan 13. decembra prošle godine.

Prema ovom memorandumu, u narednim mjesecima trebao je biti potpisan i konačni ugovor po kojem bi američka kompanija u narednih deset godina upravljala preduzećima “Igman” Konjic, “Unis Ginex” Goražde, “Binas” Bugojno, PRETIS Sarajevo i “Zrak” Sarajevo, dok bi Vlada FBiH ostala većinski vlasnik navedenih preduzeća. Do danas nije bilo informacija da je ovaj ugovor konačno i potpisan, iako su od potpisivanja memoranduma prošla četiri mjeseca.

Istog dana kada je potpisan Memorandum o saradnji, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Eldar Trhulj je izjavio kako ova kompanija, sa kojom Vlada već sarađuje, spada u “jednu od pet najvećih kompanija proizvođača municije”. Međutim, ta konstatacija daleko je od istine.

Već i sam pogled na sjedište ove kompanije dovoljan je da za zaključiti da se svakako ne radi o jednoj od vodećih američkih kompanija za proizvodnju oružja. Dalje, samo površnim pretraživanjem podataka o industriji oružja u SAD, može se doći do spiska najvećih američkih proizvođača oružja i municije u prošloj godini. Ne samo da Howell Machine Inc. nije među pet najvećih kompanija, već ga nema čak ni u 25 vodećih američkih kompanija u ovoj oblasti.

Ova kompanija, inače, ima samo 25 zaposlenih, no to nije smetalo Trhulju da je uporedi sa kompanijom “Shell”, koja zapošljava 92.000 ljudi širom svijeta.

Pored svega toga, “Howell Machine” čak i nije kompanija koja proizvodi municiju, već malo postrojenje koje je, prema informacijama sa njihove internet stranice, specijalizirano za pravljenje “opreme za proizvodnju municije, popravku proizvodne opreme, proizvodnju namjenskih mašinskih komponenata i ekspertizu za unapređenje proizvodnog procesa”.

Ministar Trhulj je, dakle, izgovorio krupnu neistinu kada je ustvrdio da se “Howell Machine” nalazi u vrhu američkih kompanija koje proizvode municiju, iako se radi o vrlo maloj i prilično nepoznatoj firmi. Pored brojnih pitanja koja se otvaraju povodom izbora baš ove firme za strateškog partnera Vlade FBiH u oblasti namjenske industrije (ali i pitanja vezanih za legalnost i transparentnost saradnje sa kompanijom “Shell”, koji je, također, na osnovu potpisanog memoranduma o razumijevanju proglašen strateškim partnerom Vlade FBiH u eksploataciji nafte i plina), ostaje činjenica da je ova izjava Eldara Trhulja u potpunosti neistinita.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!