Neispunjeno

Tokom vanrednog stanja u RS nije formirano posebno odjeljenje suda i tužilaštva

Nakon što je početkom aprila ove godine u Republici Srpskoj (RS) na snagu stupilo vanredno stanje zbog pandemije novog koronavirusa (COVID-19), član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik najavio je da će za vrijeme vanrednog stanja doći do izmjena zakona koji se tiču kažnjavanja onih koji ne postupaju po usvojenim mjerama.

Insistiram na tome da se formira posebno odjeljenje tužilaštva i suda, koje će biti proglašeno uredbom sa zakonskom snagom, kako bi smo reagovali na kršenje mjera. Do sada je sve to bilo upućeno u redovne procedure i tu imamo probleme, jer ne može Vlada ili ja nikoga kažnjavati, to mora sud, a nismo naišli na pravu reakciju sudova i tužilaca. Vjerovatno će se ići u formiranje jednog takvog odjeljenja.

Milorad Dodik, 03. april 2020.

Međutim, tokom skoro dva mjeseca trajanja vanrednog stanja u ovom bh. entitetu, posebno odjeljenje tužilaštva i suda koja bi se bavila predmetima kršenja propisanih mjera tokom vanrednog stanja nije osnovano, niti su donošene uredbe u tom pravcu.

Vlada RS utvrdila je Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske na sjednici održanoj 14. maja ove godine.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite informisalo je Vladu Republike Srpske da je usljed dosljednog sprovođenja preporučenih mjera Svjetske zdravstvene organizacije i stvorenih preduslova za dalje aktivnosti na kontroli širenja virusa SARS-CoV-2 i za efektivnije sprovođenje preventivnih mjera u zajednici, uz kontinuirano epidemiološko praćenje i nadzor nad sprovođenjem zakona i drugih akata, epidemiološka situacija, zbog koje je uvedeno vanredno stanje, stavljena pod kontrolu. (…) Vlada Republika Srpske cijeni da su stvoreni preduslovi za ukidanje vanrednog stanja, te će Narodnoj Skupštini Republike Srpske uputiti, na dalje razmatranje, Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske.

Vlada RS, 14. maj 2020.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) ovaj Prijedlog usvojila je na sjednici 21. maja, a kako je objavljeno nakon usvajanja, “odluka o ukidanju vanrednog stanja, prvo ide na potvrđivanje u Vijeće naroda, nakon čega će biti objavljena u Službenom glasniku”. Nakon što je izglasan prestanak vanrednog stanja u RS, i Republički štab za vanredne situacije usvojio je Zaključak o prestanku primjene Zaključka o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske.

S obzirom na to da do usvajanja Odluke o prestanku vanrednog stanja u RS, nisu osnovana posebna odjeljenja suda i tužilaštva u ovom entitetu koja bi se bavila predmetima kršenja propisanih mjera tokom vanrednog stanja, Istinomjer će obećanje Milorada Dodika da će se to desiti, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!