Struja će biti skuplja i za domaćinstva u RS

Sredinom augusta ove godine iz preduzeća Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) su poručili kako još uvijek neće doći do poskupljenja električne energije za domaćinstva. 

Iako su proizvodne cijene električne energije i cijene za potrošače u raskoraku, a i tržišne cijene struje su višestruko veće, za sada ne planiramo poskupljenje za građane Srpske.”

ERS, 17.08.2019.

Desetak dana kasnije, na sastanku u Privrednoj komori RS, kako su prenjeli mediji, postignut je dogovor da će cijena struje za ukupno 28 najvećih potrošača u Republici Srpskoj za megavat sat biti povećana sa 31,3 na 35 eura, te da se ta cijena neće menjati u narednih 16 meseci. 

Kako je preneseno nakon sastanka, premijer RS, Radovan Višković, tom prilikom je rekao kako “predmet razgovora nije bilo povećanje cijene u domaćinstvima, gde cijena struje ostaje na dosadašnjem nivou”.

Međutim, 20. septembra 2019. godine Višković je izjavio da će “u narednom periodu električna energija poskupjeti u domaćinstvima u Srpskoj, ali ne za sve kategorije potrošača jednako”.

Želimo da preslikamo način poskupljenja iz Srbije gdje postoje tri tarife. Prema tome, potrošnja do 500 kilovata imaće istu cijenu. Cijena za potrošnju od 500 do 1.000 kilovata biće veća, dok će za potrošnju veća od 1.000 kilovata cijena biti tržišna.”

Radovan Višković, 20.09.2019.

S obzirom da će do poskupljenja električne energije i za domaćinstva u RS ipak doći, Istinomjer će stav premijera RS Radovana Viškovića, ali i kompanije ERS iz koje su prije mjesec dana eksplicitno tvrdili suprotno, ocijeniti kao nedosljedan.  

(Istinomjer.ba)

Novi Zakon o inspekcijama u RS u primjeni od 2020. godine?

Premijer Republike Srpske (RS), Radovan Višković izjavio je početkom augusta ove godine kako Vlada ovog entiteta neće...

Konaković promijenio mišljenje o ostavci Zinete Bogunić

Iz Vlade Kantona Sarajevo (KS), saopćeno je 20. septembra ove godine da je premijer Edin Forto prihvatio ostavku ministrice za obrazovanje, nauku i mlade  Zinete Bogunić, koju je podnijela u julu ove...Čiji privatni univerziteti su lošije rangirani?

U kontekstu svog nedavnog zahtjeva da mu se dostave diplome svih zaposlenih u Javnim institucijama Republike Srpske, premijer ovog entiteta, Radovan Višković je kazao da je “štetna generalizacija da...