Struja će biti skuplja i za domaćinstva u RS

Sredinom augusta ove godine iz preduzeća Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) su poručili kako još uvijek neće doći do poskupljenja električne energije za domaćinstva. 

Iako su proizvodne cijene električne energije i cijene za potrošače u raskoraku, a i tržišne cijene struje su višestruko veće, za sada ne planiramo poskupljenje za građane Srpske.”

ERS, 17.08.2019.

Desetak dana kasnije, na sastanku u Privrednoj komori RS, kako su prenjeli mediji, postignut je dogovor da će cijena struje za ukupno 28 najvećih potrošača u Republici Srpskoj za megavat sat biti povećana sa 31,3 na 35 eura, te da se ta cijena neće menjati u narednih 16 meseci. 

Kako je preneseno nakon sastanka, premijer RS, Radovan Višković, tom prilikom je rekao kako “predmet razgovora nije bilo povećanje cijene u domaćinstvima, gde cijena struje ostaje na dosadašnjem nivou”.

Međutim, 20. septembra 2019. godine Višković je izjavio da će “u narednom periodu električna energija poskupjeti u domaćinstvima u Srpskoj, ali ne za sve kategorije potrošača jednako”.

Želimo da preslikamo način poskupljenja iz Srbije gdje postoje tri tarife. Prema tome, potrošnja do 500 kilovata imaće istu cijenu. Cijena za potrošnju od 500 do 1.000 kilovata biće veća, dok će za potrošnju veća od 1.000 kilovata cijena biti tržišna.”

Radovan Višković, 20.09.2019.

S obzirom da će do poskupljenja električne energije i za domaćinstva u RS ipak doći, Istinomjer će stav premijera RS Radovana Viškovića, ali i kompanije ERS iz koje su prije mjesec dana eksplicitno tvrdili suprotno, ocijeniti kao nedosljedan.  

(Istinomjer.ba)

Ipak može i “preko reda”

Nakon sjednice Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) održane početkom septembra 2019....

U Zavidovićima se prodaje zgrada prvobitno namijenjena za socijalno neprofitno stanovanje

U okviru projekta “Socijalno neprofitno stanovanje u Zavidovićima”, krajem jula 2016. godine započelo se sa radovima na izgradnji stambeno-poslovne zgrade u Zavidovićima čiji je stambeni dio bio...Novi Zakon o inspekcijama u RS u primjeni od 2020. godine?

Premijer Republike Srpske (RS), Radovan Višković izjavio je početkom augusta ove godine kako Vlada ovog entiteta neće žuriti sa usvajanjem izmjena Zakona o inspekcijama, ali da se nada da će one biti...