Neispunjeno

Strategija razvoja Općine Ilidža neće biti usvojena do kraja marta

Krajem 2021. godine, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur održao je pres-konferenciju na kojoj je predstavio projekte i aktivnosti koje općinska administracija planira izvršiti u narednom periodu. Jedno od obećanja koje je Muzur tom prilikom iznio bilo je i kompletiranje strategije razvoja Općine Ilidža.

FOTO: Općina Ilidža

Prema tadašnjoj najavi, strategija razvoja Ilidže trebala je biti usvojena do kraja marta 2022. godine:

Kada je u pitanju razvoj Općine Ilidža, nažalost, kada smo došli tu, nismo zatekli važeću aktuelnu strategiju razvoja. Mi smo u toku ove godine, paralelno sa svim stvarima koje smo radili, zajedno sa našim prijateljima i partnerima prije svega iz Britanske ambasade i UNPD-om, smo uradili jako puno posla. Evo očekujemo da najkasnije nekad do kraja trećeg mjeseca imamo i usvojenu strategiju razvoja Općine Ilidža 22-27’ godina.

Nermin Muzur, 30.12.2022.

Izrada strategije bilo je i jedno od predizbornih obećanja načelnika Muzura. Nakon upita Istinomjera, iz Općine Ilidža su 12. decembra prošle godine istakli da je završena prva faza u izradi strategije, odnosno izrađena socioekonomska analiza, te da su u toku bili radovi na drugoj fazi i definisanju strateških ciljeva i mjera.

Prije nekoliko dana, 24. marta, objavljen je poziv građanima/kama za učešće u procesu javnih konsultacija o Nacrtu strategije razvoja Općine Ilidža za period 2022 2027. godina. Kako je navedeno u saopćenju, nakon donošenja odluke o pristupanju izradi strategije razvoja, imenovan je radni tim, odabrani konsultanti, poslije čega su uslijedili sastanci radnog tima i radnih grupa u cilju izrade strateškog dokumenta.

Nakon prihvatanja Nacrta strateške platforme, radni tim je pristupio definisanju Nacrta strategije razvoja Općine Ilidža za period 2022 2027. godina te, kako su pojasnili na zvaničnoj stranici Općine, “stekli su se uslovi da se ovaj dokument uputi u proces obaveznih javnih konsultacija, počevši od 21.3.2022. godine, u trajanju od 30 dana”.

S obzirom na to da je proces javnih konsultacija započeo 21. marta i traje 30 dana, jasno je da strategija razvoja Općine Ilidža neće biti usvojena do kraja marta 2021. godine, zbog čega Istinomjer obećanje Nermina Muzura ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!