Poluistina

Stevandić poluistinito o nabavci ruske vakcine u zemljama EU

Šef Tima za praćenje preporuka i mjera Republičkog štaba za vanredne situacije RS-a, poslanik u PSBiH i lider partije Ujedinjena Srpska Nenad Stevandić, gostujući u programu RTRS-a, govorio je o procesu vakcinacije u ovom entitetu, te je iznio i jednu tvrdnju u vezi nabavke ruske vakcine protiv COVID -19 Sputnik V u nekim zemljama EU.

Foto: RTRS

Stevandić je tako, između ostalog, kazao da su konkretno Mađarska i Češka Republika već nabavile ruske vakcine.

Vidjeli ste da je rat oko vakcina bio poput trke u naoružanju. Znači, ako ste u Francuskoj, ne smijete kupiti ruski avion i ne smijete kupiti rusku vakcinu. Prema tome, vidjeli ste i tu da je to licemjerje bilo nevjerovatno, ali da su istovremeno mnoge evropske zemlje odustale od te priče i da je Mađarska, Češka su odmah nabavile ruske vakcine jer nauka ide ispred politike.

Nenad Stevandić, 15. 3. 2021.

Mađarska je prva zemlja EU koja je počela koristiti rusku vakcinu Sputnik V još 12. februara ove godine, iako ona još uvijek nije odobrena od Evropske agencije za lijekove (EMA). Kako je početkom februara prenijela agencija Reuters, Mađarska, koja ima oko 10 miliona stanovnika, trebala je do kraja februara dobiti 600.000 doza vakcine Sputnik V i još pola miliona doza vakcine Sinopharm, koja također nije dobila odobrenje od EMA-e.

Osim Mađarske, vakcine Sputnik V naručila je i Slovačka. Kako je pisao POLITICO početkom marta, Slovačka je kupila dva miliona doza ove vakcine. Slovački Spectator pisao je da je u ovu zemlju početkom marta stiglo 200.000 doza, a još 800.000 se očekuje u martu i aprilu, dok bi ostatak stigao u maju i junu. Ova odluka izazvala je i političke tenzije u Slovačkoj gdje je član parlamenta Tomáš Valášek napustio vladinu koaliciju zbog odluke. Ipak, vakcine Sputnik V i dalje se ne koriste u ovoj zemlji.

Sa druge strane, u Češkoj Republici vakcine Sputnik V još uvijek nisu nabavljene, a javna rasprava o tome i dalje traje u ovoj zemlji. Predsjednik ove zemlje Miloš Zeman, prema pisanju Češkog radija, tražio je 11. marta smjenu ministra zdravlja i direktora državne agencije za lijekove zbog odbijanja upotrebe ruske vakcine Sputnik V. Ipak, još uvijek nije odlučeno da li će Češka Republika nabaviti ovu vakcinu bez da ona bude odobrena za korištenje od EMA-e.

Kako je objavljeno na zvaničnoj internet-stranici EMA-e, proces procjene, odnosno pregleda ruske vakcine, započeo je 4. marta ove godine.

Osim toga, 8. marta 2021. godine Ruski fond za direktna ulaganja postigao je dogovor o proizvodnji ruske vakcine Sputnik V u Italiji, objavila je to Talijansko-ruska privredna komora, a prenio magazin POLITICO. Ugovor o proizvodnji vakcine potpisali su fond RDIF sa sjedištem u Moskvi i farmaceutska kompanija Adienne sa sjedištem u Švicarskoj. Prema novinama Il Messaggero, talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza izjavio je da se ne protivi korištenju Sputnika V kada on dobije odobrenje EMA-e.

Pošto se iz svega navedenog vidi da se ruska vakcina Sputnik V u EU trenutno koristi jedino u Mađarskoj, dok u Češkoj Republici, suprotno tvrdnjama Nenada Stevandića, ona još uvijek nije nabavljena, iako se o tome govori, Istinomjer će Stevandićeve tvrdnje ocijeniti kao poluistinite.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!