Analize

Šta nam obećavaju budući predsjednici?

U skladu sa preliminarnim i nezvaničnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija, članovi Predsjedništva BiH trebali bi biti Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik. I dok čekamo zvanične rezultate, ali i ishod mnogobrojnih žalbi koje su uputili određeni politički subjekti na sam tok izbornog procesa, podsjetićemo ovom prilikom na neka od velikih obećanja koja su tokom kampanje dala ova tri kandidata.

Šefik Džaferović

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Šefik Džaferović tokom predizborne kampanje, osim što se pojavio u jednoj TV debati, uglavnom je nastupao pod okriljem stranke te je, osim što je dao svega par obećanja u svoje lično ime, uglavnom promovisao program SDA, ne osvrčući se pretjerano na svoje predsjedničke nadležnosti i ovlaštenja.

Tako je Džaferović obećao da “neće iznevjeriti bh. građane/ke”, “da će se zalagati za razvoj infrastrukture”, “bolji sistem obrazovanja”, “zdravstvenu reformu”, “povećanje prosječne plate na preko 1400 KM, a što će omogućiti penzionerima minimalnu penziju od preko 650 KM”, “otvaranja novih radnih mjesta u realnom sektoru i stvaranja boljeg životnog standarda svih njenih građana” i dr.

Džaferović je obećao i da će: graditi BiH kao “jaku državu”, čuvati njenje granice, zalagati se za EU integracije, uspostavljanje i očuvanje stabilnog političkog okruženja, “povoljniji ambijent za privlačenje stranih investicija”, “rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima, naročito s Hrvatskom”, potpisivanje ugovora države BiH i Islamske zajednice u BiH, a obećao je i da će BiH uskoro postati članica EU i NATO saveza.

U svom političkom djelovanju sam pokazao i dokazao znanje, iskustvo, hrabrost i spremnost za donošenje važnih odluka koje su jačale državu Bosnu i Hercegovinu. Građani znaju da ću na isti način sve svoje kapacitete koristiti i u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Nudim im jasan program i plan kao kontinuitet državničke politike koju je u proteklim mandatima vodila SDA i njeni kadrovi, a koja za krajnji cilj ima izgradnju jake države Bosne i Hercegovine, članice NATO-a do 2022. te Evropske unije do 2026. godine. To je moj plan, ali i plan SDA sadržan u dokumentu ‘Agenda BiH 2026’. Nudim i znanje, kompetentnost, odgovornost, iskustvo i kontinuitet državotvorne politike koju sam do sada vodio i u kojoj nikada umjesto interesa države nisam odabrao svoju poziciju i lični komoditet. Uz sve to, iza mene stoji najjača i najorganizovanija politička stranka u BiH – SDA.

Šefik Džaferović, 28.09.2018.

“Program i plan”, u skladu sa formalno pravnim ovlaštenjima koja imaju članovi Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović nije ponudio. Uglavnom je ponavljao dobro uvježbana “socijalna obećanja” iz programa SDA, za koje tokom svog četverogodišnjeg mandata u Predsjedništvu BiH neće biti nadležan.

Željko Komšić

Kandidat Demokratske fronte BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić jedini je kandidat koji ima tzv. predsjednički program, kojeg je okarakterisao kao ‘Predsjedničku viziju napretka’, prilagođenu ovlaštenjima koja sa sobom nosi funkcija člana Predsjedništva BiH. Ipak, u toku predizborne kampanje više se fokusirao na minuli rad svojih političkih oponenata, i njihovo kritiziranje, nego što je propagirao vlastiti program.

U Predsjedništvu se ne provodi stranačka politika, već državna. Gospodo, kandidatura za Predsjedništvo nije trik za javnost, koji služi strankama da dobiju na vidljivosti u izbornim kampanjama. Također, nije ni platforma za slanje otvorenih pisama i izražavanja zabrinutosti. Pa za taj posao već imamo Ured Visokog predstavnika. Ako hoćete da vodite ovu zemlju, morate prvo pokazati da vam je država važnija od stranke. Svi imamo stranačke programe, ali nemamo svi predsjedničku viziju i plan rada.

Željko Komšić, 19.09.2018.

Osim rada na realizaciji “predsjedničke vizije”, Komšić je obećao da će i dalje “pokretati teme koje su od značaja za svakodnevnicu svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini”, te da će prije svega biti “predsjednik svih građanau BiH, da će poštovati Ustav i zakone BiH i sl.

Komšić je najavio i ukidanje Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru i ustupanje ovih prostorija Univerzitetu “Džemal Bijedić” i Sveučilištu u Mostaru, a nagovijestio je i da će, pored ovog, jedan od njegovih prvih državničkih poteza vjerovatno biti pokretanje tužbe protiv Hrvatske zbog kršenja međunarodnog prava kada je upitanju gradnja Pelješkog mosta.

Imamo pravo tužiti Republiku Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, jer je dva puta prekršila kao država Međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice. Zašto se to veže za Pelješki most? Zato što to koristite kao adut, nećete utvrditi granicu na moru, nećete ispoštovati čak sporazum Tuđman-Izetbegović o morskoj granici. Jer da poštujete taj sporazum, znate preko kojeg mora bi išao taj Pelješki most – preko BH mora.

Željko Komšić, 08.10.2018.

I nakon nezvanične pobjede u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Komšić i dalje ne govori previše o svojoj viziji, već se tokom svojih javnih obraćanja u najvećoj mjeri i dalje brani od tvrdnji jednog dijela političke javnosti u BiH da nije “legitimni predstavnik hrvatskog naroda”.

Milorad Dodik

Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik tokom predizborne kampanje, ali i nakon nje, nastavio je pokazivati kako elementarno neznanje o državno-pravnom uređenju zemlje na čijem čelu bi trebao biti naredne četiri godine, tako i nepoštivanje funkcije koju će obnašati, ponavljajući pritom kako “neće dolaziti u Predsjedništvo na posao”, da neće tamo polagati zakletvu, da će tamo “donijeti zastavu Republike srpske”, da će sa Džaferovićem i Komšićem održavati sjednice preko Skype-a i sl.

Mislim da zakletva nije odraz ustavne pozicije i zaklet ću se Narodnoj skupštini Republike Srpske. Kad to uradim smatram da sam se zakleo onima koji su mene izabrali. U Predsjedništvu u kojem ja budem sjedio morat će biti zastava Republike Srpske.

Milorad Dodik, 09.10.2018.

Osim što je tokom predizborne kampanje, “u šali”, prijetio oduzimanjem penzija i podjelom otkaza ako ga ne izglasaju, Dodik je građanima/kama koji su ga izabrali, između ostalog, obećao: zalaganje za priznanje Krima kao djela Rusije, borbu protiv američkog uticaja na političke prilike u BiH, jačanje prijateljskih odnosa sa Rusijom, posebno sa Srbijom, naglašavajući često “da su odnosi Srbije i Republike Srpske iznad svih ličnih odnosa.” Zatim da “će se boriti za ukidanje Visokog predstavnika u BiH, kao i za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, kao i to da se “ni jedan stav ne može formirati ako nije stav Srpske“.

“Moja pobjeda je čista kao suza” glasila je jedna od izjava Milorada Dodika nakon što je proglasio pobjedu na Općim izborima 2018. godine, kada se građanima/kama obratio na sljedeći način:

Nije im moglo pomoći ni sto američkih i britanskih ambasada, kao što su im pomagali do sada. Neupitna je volja naroda, narod je pokazao svoje opredjeljenje, Ivanić je kažnjen zbog poslušničke politike prema Zapadu. Kao srpski član Predsjedništva zalagat ću se za poziciju RS, da bude broj jedan u BiH. Moja deviza će biti ‘RS prije svega’ i zaštita ustavnog poretka ovog entiteta.

Milorad Dodik, 07.10.2018.

Sudeći prema svim, kako predizbornim, tako i ovim postizbornim dešavanjima, u Predsjedništvu BiH u novom sazivu teško da će biti harmonije i složnosti. Potpuno oprečene zvanične politike koje u odnosnu na druga dva člana vodi Milorad Dodik, ali i ideološku razliku koja postoji između političkih svjetonazora Komšića i Džaferovića, ne daju razloga za optimizam kada je funkionisanje ovog mogućeg saziva Predsjedništva BiH u pitanju.

Za kraj treba podsjetiti i da su ustavne i zakonske nadležnosti Predsjedništva BiH veoma ograničene te se svode na: vođenje vanjske politike BiH, imenovanje veleposlanika i drugih međunarodnih predstavnika BiH, predstavljanje BiH u međunarodnim i europskim organizacijama, vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora, izvršavanje odluka Parlamentarne skupštine, predlaganje godišnjeg proračuna PSBiH, podnošenje izvješća o rashodima Predsjedništva PSBiH i dr. Navedene nadležnosti i ovlaštenja najbolji su pokazatelj utemeljenosti obećanja koja su davali, i još uvijek daju, Džaferović, Komšić i Dodik.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!