Nedosljedno

SNSD nedosljedan u pogledu deportacije migranata

Iako su visoki zvaničnici SNSD-a u više navrata isticali kako se zalažu za izmještanje migranata iz BiH, kao i mjere za rješavanje migrantske krize u BiH, na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH upravo su poslanici ove stranke zaustavili razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o strancima po hitnom postupku, koji je predložio Denis Zvizdić. Prema njegovom obrazloženju, usvajanjem izmjena ovog zakona trebala bi se olakšati deportacija i ubrzati procedure protjerivanja onih migranata koji čine krivična djela i teške prekršaje.

Još u maju ove godine, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, nakon sastanka delegacija SNSD-a i HDZ-a, iznio je svoj stav o boravku migranata u BiH.

Što se mene tiče i srpske strane u BiH, mi smo za hitnu bezuslovnu deportaciju migranata iz BiH.

Milorad Dodik, 20. 5. 2020.

O deportovanju migranata iz BiH, Dodik je govorio i za RTRS kada se javio iz Moskve, gdje je prisustvovao vojnoj paradi u povodu 75. godišnjice okončanja Drugog svjetskog rata u Europi.

Kada se vratim u Banjaluku, jedna od osnovnih stvari kojima ću se baviti jesu migranti. Bez oklijevanja ću tražiti da se migrante izbaci, deportira iz Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik, 25. 6. 2020.

I Nebojša Radmanović, zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH, još početkom godine govorio je o problemu velikog priliva migranata u BiH i potrebi da se ovaj problem riješi.

Ne mislim da se ključno pitanje odnosi na granicu BiH i Srbije kada je riječ o dolasku migranata. Mora biti šira akcija Evrope kojom bi bilo riješeno pitanje priliva migranata, a vjerujem da ćemo u narednom periodu imati kvalitetnije mjere Vijeća ministara i biti pronađena potrebna novčana sredstva.

Nebojša Radmanović, 28. 1. 2020.

Uoči 14. sjednice Predstavničkog doma PSBiH, održane 9. decembra, zastupnik Denis Zvizdić uputio je zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o strancima po hitnom postupku. U svom obrazloženju razloga za njegovo usvajanje Zvizdić je, između ostalog, naveo:

Predložena izmjena i dopuna Zakona o strancima ima za cilj da putem generalne prevencije postigne efekat odvraćanja migranata od činjenja krivičnih djela i prekršaja sa obilježjima nasilja i kršenja javnog reda i mira za vrijeme njihovog boravka u Bosni i Hercegovini. (…) Primjenom ovog Zakona trebala bi se olakšati deportacija i ubrzati procedure protjerivanja onih migranata koji čine krivična djela i teške prekršaje na teritoriji BiH i na taj način poslati jasnu poruku da država i državni organi neće tolerisati takvo ponašanje.

 

Denis Zvizdić, obrazloženje Prijedloga Zakona o strancima, 8. 12. 2020.

Tako su predložene izmjene Zakona o strancima glasile:

Prijedlogom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o strancima mijenjaju se, odnosno dopunjavaju, sljedeće odredbe:

Član 106. (Razlozi za izricanje mjere protjerivanja)

(l) Strancu može biti izrečena mjera protjerivanja iz BiH ako:

h) je pravosnažno osuđen za krivično djelo s obilježjem trgovine opojnom drogom, oružjem, ljudima, krijumčarenja ljudi, terorizma, pranja novca, ili bilo kojeg oblika organizovanog, prekograničnog ili transnacionalnog kriminala;

i) je pravosnažno osuđen za krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od jedne godine ili teža kazna;

Član 109. (Princip zabrane vraćanja)

(1) Stranac neće biti prisilno udaljen ili vraćen u zemlju gdje bi mu život ili sloboda bili ugroženi zbog njegove rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili zbog političkog mišljenja. Stranac neće biti prisilno udaljen ili vraćen u zemlju u kojoj nije zaštićen od slanja na takvu teritoriju.

(2) Izuzeto od stava (1) ovog člana, stranac koji se iz opravdanih razloga smatra opasnim za sigurnost BiH ili je pravosnažno osuđen za teško krivično djelo i predstavlja opasnost za BiH, može se prisilno udaljiti ili vratiti u drugu državu, izuzev ako bi time bio izložen stvarnom riziku da bude podvrgnut smrtnoj kazni ili pogubljenju ili mučenju, nehumanom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju. Stranac neće biti prisilno udaljen ili vraćen u zemlju u kojoj nije zaštićen od slanja na takvu teritoriju.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o strancima po hitnom postupku, 8. 12. 2020.

Međutim, kada je ovaj prijedlog stigao na glasanje, zastupnici iz kluba SNSD-a nisu podržali da se prijedlog Denisa Zvizdića razmatra u hitnoj proceduri, te on nije imao potrebnu entitetsku većinu za razmatranje. Kako se vidi iz rezultata glasanja sa 14. sjednice Predstavničkog doma, objavljenih na zvaničnoj stranici PSBiH, zastupnici i zastupnice SNSD-a Dragan Bogdanić, Ljubica Miljanović, Nebojša Radmanović i Snježana Novaković Bursać bili su protiv, dok zastupnica Sanja Vulić nije glasala.

S obzirom na to da pomenuti zastupnici nisu podržali razmatranje Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o strancima u hitnoj proceduri, a da su neki od njih, ali i sam predsjednik ove stranke Milorad Dodik u više navrata javno oglasio stavom da će se zalagati za deportaciju migranata, Istinomjer će SNSD ocijeniti nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!