Dosljedno

SNSD i SDS ipak predložili ukidanje Suda i Tužilaštva BiH

Milorad Dodik„U roku od tri do pet narednih dana zajednički ćemo predložiti parlamentu BiH zakon o ukidanju zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH“, kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka s predstavnicima SDS-a, koje je predvodio Mladen Bosić nakon kojeg su ponovili neslaganje i nezadovoljstvo zbog obustavljanja istrage u „predmetu Dobrovoljačka“, uz tvrdnju da je to „duboko“ politička odluka.

(24sata.info, 22.01.2012.)

Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) predložio je zaključak kojim traži od poslanika iz RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH da predlože zakon o prestanku važenja Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.

(24sata.info, 24.01.2012.)

Prijedlozi zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu BiH i Zakona o Sudu BiH dostavljeni su danas Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prijedloge zakona u parlamentarnu proceduru uputili su Drago Kalabić u ime Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH i Darko Babalj u ime Kluba poslanika SDS-a.

(Srna, 01.02.2012.)

Komentar:

Iako sa nekoliko dana zakašnjenja, ovaj potez je u skladu sa najavom Milorada Dodika da će zatražiti ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, a sve zbog obustavljanja istrage protiv više lica osumnjičenih u predmetu “Dobrovoljačka”. Na ovaj način ponovo se aktivira stara priča o ukidanju ovih pravosudnih institucija, koja je započela odlukom NSRS o referendumu za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, a potom bila zaustavljena kada je sa predstavnicima međunarodne zajednice započeo strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u našoj zemlji.

Dijalog je uslijedio nakon što je Narodna skupština RS-a stavila van snage odluku o referendumu, donesenu u aprilu 2011. godine, a kojim je bilo planirano izjašnjavanje stanovnika RS-a o “nametnutim odlukama Visokog predstavnika o Sudu i Tužilaštvu”.

Sa druge strane, iako je ranije najavio da Vijeće ministara BiH neće biti formirano bez istrage o Dobrovoljačkoj, Dodik je na konsultativnom sastanku sa predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom ipak predložio kandidate iz svoje stranke te najavio formiranje izvršne vlasti u BiH za 15-ak dana, pa se čini da do uslovljavanja te vrste ipak neće doći. Predstavnici RS-a su se, ipak, odlučili da na ustavan način traže rješenje problema, čak iako se na ovaj način podrivaju temeljne institucije BiH koje su i utemeljene na Ustavu, na šta posljednjih dana upozoravaju i predstavnici međunarodne zajednice, ali i stručne javnosti.

 

Pitajte Istinomjer!