Ispunjeno

Smanjena stopa doprinosa u RS

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je u novembru 2021. godine da će vlada ovog entiteta uskoro smanjiti zbirnu stopu poreza i doprinosa u cilju oslobađanja sredstva za povećanje plata svih građana/ki u RS.

Foto: ATV/Screenshot

Kako je najavio gostujući na Alternativnoj televiziji, stopa poreza i doprinosa trebala bi biti smanjena s 32,8 na 31 posto.

Vjerovatno će budžet i ekonomske mjere pratiti i određeni set zakona koji će ići u pravcu i rasterećenja privrede i da na neki način oslobodimo određenu količinu novca ili određeni dio novca koji će u krajnjoj namjeri biti upotrijebljen za povećanje plata svih zaposlenih u Republici Srpskoj. Znači, sigurno da ćemo mi smanjiti zbirnu stopu poreza i doprinosa sa sadašnjih 32,8 vjerovatno na 31 posto, ali prelazimo na neki novi model obračuna ličnih primanja sa neto na bruto i tako dalje. Neoporezivi dio 700 maraka ostat će na tom iznosu.

Radovan Višković, 11.11.2021.

I nekoliko dana kasnije Višković je tokom konferencije “Izazovi i budućnost poslovanja”, koja je održana u Banjaluci 17. novembra, a kako prenose Nezavisne novine, precizirao da će Vlada RS promjenom načina obračuna plata i smanjenjem poreske stope s 32,8 na 31 posto osloboditi 80 miliona KM za rast plata u svim sektorima, i u privatnom i javnom.

Očekujem da će i realni sektor izdvojiti određen iznos i da će to biti značajan rast na nivou od pet do 10 odsto.

Radovan Višković, 17.11.2021.

Vlada RS razmatrala je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima po hitnom postupku na svojoj 30. posebnoj sjednici održanoj 6. decembra 2021. godine. Kako je tada saopšteno iz biroa Vlade RS za odnose sa javnošću, “predloženo je smanjenje zbirne stope doprinosa sa dosadašnje stope od 32,8% na 31% s tim da se smanjuje samo stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje sa dosadašnjih 12% na 10,2%”. Prijedlog zakona usvojen je u NSRS 23. juna 2022. godine.

S obzirom na činjenicu da je stopa doprinosa smanjena u obimu u kojem je to i najavio premijer RS Radovan Višković, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!