Najave

Smanjenjem stope poreza i doprinosa do povećanja plata

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je kako će vlada ovog entiteta uskoro smanjiti zbirnu stopu poreza i doprinosa u cilju oslobađanja sredstva za povećanje plata svih građana/ki u RS.

Foto: ATV/Screenshot

Kako je najavio gostujući na Alternativnoj televiziji, stopa poreza i doprinosa trebala bi biti smanjena sa 32,8 na 31 posto.

Vjerovatno će budžet i ekonomske mjere pratiti i određeni set zakona koji će ići u pravcu i rasterećenja privrede i da na neki način oslobodimo određenu količinu novca ili određeni dio novca koji će u krajnjoj namjeri biti upotrijebljen za povećanje plata svih zaposlenih u Republici Srpskoj. Znači, sigurno da ćemo mi smanjiti zbirnu stopu poreza i doprinosa sa sadašnjih 32,8 vjerovatno na 31 posto, ali prelazimo na neki novi model obračuna ličnih primanja sa neto na bruto i tako dalje. Neoporezivi dio 700 maraka ostat će na tom iznosu.

Radovan Višković, 11.11.2021.

I nekoliko dana kasnije, Višković je tokom konferencije “Izazovi i budućnost poslovanja”, koja je održana u Banjaluci 17. novembra, a kako prenose Nezavisne novine, precizirao da će Vlada RS promjenom načina obračuna plata i smanjenjem poreske stope sa 32,8 na 31 osloboditi 80 miliona KM za rast plata u svim sektorima, i u privatnom i javnom.

Očekujem da će i realni sektor izdvojiti određen iznos i da će to biti značajan rast na nivou od pet do 10 odsto.

Radovan Višković, 17.11.2021.

Istinomjer će pratiti da li će, kako je to najavio Višković, usvajanje budžeta i ekonomskih politika RS za narednu godinu pratiti i donošenje seta zakona iz oblasti fiskalne politike, kao i da li će zaista doći do povećanja plata u ovom entitetu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!