Neutemeljeno

Slana voda Panonskih jezera ne eliminiše koronavirus

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović bio je gost u programu BHT-a 11. decembra 2020. godine. Tom prilikom, Imamović je govorio o turističkom potencijalu lokalne zajednice koju predvodi, a posebno se osvrnuo na Panonska jezera.

Turizam je svakako jedna od grana privrede najviše pogođenih pandemijom koronavirusa, ali je Imamović ustvrdio da je ljetna sezona na Panonskim jezerima prošla odlično:

Odlično je bilo na Panonskim jezerima i ljetos. Naime, poslije su liječnici kazali, je li, slana voda eliminiše koronavirus i najsigurnije moguće mjesto je bilo vama od korone da budete na plažama slanih jezera i poštujete pravila distance koje je uprava Panonike dobro odradila u suradnji sa zdravstvenim kriznim štabom grada.

Jasmin Imamović, 11. 12. 2020.

Navedena izjava gradonačelnika Imamovića problematična je radi navoda o naučnim tvrdnjama u vezi slane vode i koronavirusa i preporuka da je okupljanje na plaži “najsigurnije mjesto” za zaštitu od COVID-19.

Kako su se slične teorije pojavile u medijima još na samom početku pandemije, naš partnerski portal Raskrinkavanje, koji se bavi provjerom medijskih informacija, objavio je analizu u kojoj prenosi demantij virusologa Pepea Alcamija iz španjolskog državnog instituta za javno zdravlje Instituto de Salud Carlos III.

Naime, španjolska platforma za provjeru činjenica Maldita je 7. aprila analizirala navode iz videosnimka na španskom jeziku, koji je postao viralan i u regionu, a već u uvodu analize navedeno je da je šestominutni video koji prikazuje navodnog “farmaceutskog hemičara” Juana Panaya iz Perua i njegov lijek za koronavirus – obična prevara.

So, odnosno natrijum hlorid, ne mijenja pH vrijednost. Da dodate kilogram soli u vodu koja ima pH od 6.9, ona će i dalje imati pH od 6.9. Dalje, virus nije nešto što možemo “otjerati” tekućinom. Protein koji se nalazi u ovojnici virusa omogućuje mu da se s visokim afinitetom veže za svoje receptore. Te interakcije virusa i njegovih receptora se ne mogu zaustaviti unošenjem tekućine u grlo. S druge strane, kad se jednom “uhvati” za njih, proces prodiranja virusa u ćelije organizma traje samo jedan djelić sekunde.

Pepe Alcami, 8. 4. 2020.

Cijelu analizu portala Raskrinkavanje pod naslovom “Video o lažnom lijeku kruži Facebookom: Ne, morska so ne liječi novi koronavirus” možete pročitati ovdje.

Također, na portalu Eufactcheck je u junu objavljen tekst u kojem su demantovani navodi da topla voda u kombinaciji sa soli ili sirćetom može eliminisati koronavirus iz organizma. Ovaj portal prenosi izjavu Leonarda Weismanna, liječnika i savjetnika u Brazilskom društvu za zarazne bolesti (Brazilian Society of Infectious Diseases):

“Ispiranje grla može biti dobro za ublažavanje kašlja, ali reći da topla voda, sol i sirće uklanjaju virus je velika besmislica”.

Leonard Weismann, 5. 6. 2020.

Između ostalog, i Svjetska zdravstvena organizacija se na svojoj zvaničnoj stranici u posebno kreiranoj rubrici Mythbusters bavila slanom vodom u kontekstu prevencije koronavirusa, te navela kako ne postoje dokazi da ispiranje nosa slanom vodom može zaštititi ljude od infekcije novim koronavirusom.

Podsjećamo, ekspertska tijela Evropske unije u polju dezinformacija navode da “lažne vijesti u vezi sa pojavom novog koronavirusa koje se šire svijetom mogu imati štetne posljedice po javno zdravlje i efikasnu komunikaciju o krizi”.

S obzirom na činjenicu da ne postoje dokazi kako “slana voda eliminiše koronavirus”, Istinomjer konstataciju Imamovića ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!