Skupština Zeničko-dobojskog kantona počela sa korištenjem sistema “eParlament”

Na press konferenciji održanoj 05.02.2018. godine, predsjednik Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Jasmin Duvnjak najavio je da će se u narednih mjesec dana izvršiti prilagodba sale za korištenje tehničke opreme, a sve u cilju prelaska na “eParlament”.

Na press konferenciji održanoj 05.02.2018. godine, predsjednik Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Jasmin Duvnjak najavio je da će se u narednih mjesec dana izvršiti prilagodba sale za korištenje tehničke opreme, a sve u cilju prelaska na “eParlament”, o čemu je Istinomjer već imao priliku pisati.

Podsjećamo, prilikom otvaranja obnovljene sale Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, nakon održane 56. sjednice, u saopštenju sa iste se kaže:

Danas je održan nastavak 56. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Sjednica je održana u obnovljenoj Velikoj sali Skupštine u kojoj su osigurane pretpostavke za funkcionalniji, savremeniji i kvalitetniji rad poslanika/zastupnika i unaprijeđeni uslovi za rad novinara i informisanje javnosti, kao i naknadno korištenje informacionog sistema “eParlament”.

27.03.2018.

U cillju uspostave sistema “eParlament”, Jasmin Duvnjak je krajem maja 2018. godine, prilikom potpisivanja ugovora u ime Skupštine Zeničko-dobojskog kantona “o pružanju usluga instaliranja, konfigurisanja, tehničke podrške, edukacije i održavanja e-parlament informacionog sistema za pripremu, upravljanje i održavanje sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona” sa firmom „Synergy soft d.o.o. Kakanj“, između ostalog, izjavio:

Nakon rekonstrukcije i modernizacije sale Skupštine, stvoreni su svi tehnički preduslovi da radimo po sistemu “eParlamenta”. Danas smo potpisali ugovor o pružanju usluga, a već ranije smo u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH osigurali nabavku savremenog softvera. Prelaskom na rad po sistemu “eParlamenta” značajno ćemo unaprijediti transparentnost i funkcionalnost u radu, ojačati disciplinu i odgovornost kantonalnih zastupnika. Ubuduće ćemo imati cjelovite evidencije o učešću u raspravama i svakom pojedinačnom glasanju.

Jasmin Duvnjak, 25.05.2018.

Uz napomenu da će se ovaj sistem od danas primjenjivati u radu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, na početku današnje sjednice ovog zakonodavnog tijela, zamjenik šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Alexander Chuplygin je Duvnjaku uručio licencu za korištenje informacionog sistema “eParlament”, nakon čega je sistem na početku sjednice isproban. Tom prilikom “predsjedavajući Skupštine ZDK-a, Jasmin Duvnjak izrazio je nadu da će zastupnici ovog, a pogotovo narednog saziva, iskoristiti sve benefite ovog sistema. To su, kazao je, fukconalnost, transparentnost i odgovornost”.

01.08.2018.

Ovim Istinomjer obećanje predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Jasmina Duvnjaka o uspostavi i korištenju sistema “eParlamenta” u radu Skupštine ocjenjuje ispunjenim.

(istinomjer.ba)

 

Kozarska Dubica: Mjesto velikih pobjeda SNSD i budžetskog kolapsa

Finansijski kolaps opštine Kozarska Dubica i blokade računa ove lokalne zajednice traju već duže vrijeme. Zbog...

Formirana Vlada Republike Srpske

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović govoreći o roku za formiranje Vlade RS, za razliku od Milorada Dodika, koji je dao preoptimističan rok, a koji nije ispoštovan, dala je malo duži rok,...


Zenička zaobilaznica: Blokada ili alternativno rješenje?

Proteklih dana svjedočili smo negodovanjima, kako lokalnog stanovništva, tako i gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića zbog izgradnje Zeničke zaobilaznice i preusmjeravanja saobraćaja kroz grad...