Neistina

SDS je bio u vlasti kada su uvedene akcize

Tokom emisije “Plenum” na Federalnoj televiziji (FTV) Darko Babalj (SDS) i Darko Banjac (NPS) komentarisali su formiranje vlasti na državnom nivou, a govorili su i o uvođenju akciza na gorivo.

Screenshot: FTV

Tako je Babalj iznio tvrdnju da akcize nisu uvedene kada je njegova partija učestvovala u vlasti na državnom nivou.

Jeste, bili smo u vlasti na nivou BiH od 2014. do 2018. godine. Gospodine Banjac, tada nisu uvedene akcize, a tražili smo diferenciranu stopu PDV-a.

Darko Babalj, 5.12.2022.

Prvobitno je Zakon o akcizama usvojen još u decembru 2004. godine s 30 glasova “za” i jednim suzdržanim – iz Federacije 21, iz RS devet, kako je navedeno u zapisniku 49. sjednice Predstavničkog doma PSBiH. U to vrijeme u radu Vijeća ministara učestvovali su SDA, SDS, PDP i HDZ BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini usvojen je na zahtjev Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za razmatranje po hitnom zakonodavnom postupku sredinom decembra 2017. godine. Zakon je tada usvojen s 20 glasova “za” i 20 “protiv”.

Ovim izmjenama povećana je akciza na lož-ulja s 0,30 na 0,45 KM po litru, dodana je nova kategorija biogoriva s akcizom od 0,30 KM po litru te je u Zakon uvrštena nova putarina od 0,25 KM po litru namjenski za izgradnju autoputeva. Primjena ovog zakona počela je 1. februara 2018. godine. Istinomjer je o akcizama pisao i u martu 2022. godine.

Izvor: Parlament BiH

Podsjećamo, u to vrijeme kada su usvajane pomenute izmjene u radu Vijeća ministara učestvovale su Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), Partija demokratskog progresa (PDP), Savez za bolju budućnost (SBB), Stranka demokratske akcije (SDA) i Srpska demokratska stranka (SDS). Ovaj saziv Vijeća ministara BiH konstituisan je krajem marta 2015. godine, a u tom sazivu ostao je do formiranja narednog saziva u decembru 2019. godine. .

S obzirom na činjenicu da su Izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH usvojene u decembru 2017. godine, kada je SDS, čiji je i Babalj član, bio u vlasti na državnom nivou, Istinomjer će njegovu tvrdnju da u tom periodu nisu uvedene akcize ocijeniti neistinitom.

(Istinomjer.ba)

*Napomena: Tekst koji je objavljen 6.12.2022. godine dopunjen je informacijom da je Zakon o akcizama prvobitno usvojen u decembru 2004. godine. Ova dopuna nije uticala na izmjenu ocjene s obzirom na činjenicu da je SDS i u to vrijeme učestvovao u radu Vijeća ministara BiH.

**Napomena: U leadu teksta u zagradi iza imena Darke Banjca pogrešno je navedena partija SNSD umjesto NPS čiji je Banjac predsjednik, te je ova greška ispravljena 8.12.2022. godine.

Pitajte Istinomjer!