SDP BiH je tražio stavljanje van snage odluke o poskupljenju plina

Iako je prvenstveno najavljeno da do povećanja cijena prirodnog gasa neće doći, Vlada FBiH je ipak donijela Odluku o povećanju. Nakon donošenja ove odluke uslijedile su brojne kritike, među kojima se našla i kritika SDP BiH, te je iz ove stranke najavljeno da će se na narednoj sjednici  Parlamenta Federacije BiH tražiti stavljanje van snage odluke o poskupljenju plina.

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 25. aprila 2019. godine dala saglasnost da veleprodajna cijena plina za distributivna privredna preduzeća bude veća za 29,29% počev od 1. maja ove godine. Ova odluka je prouzrokovala mnoge reakcije, među kojima se našla i kritika SDP BiH, kojom su najavili ponošenje inicijative za ukidanje ove Odluke.

Novo poskupljenje plina, osim kao teret privredi, sa svojim bezobrazno velikim povećanjem od 30 posto najveću štetu napravit će građanima. To će posebno biti izraženo u glavnom gradu BiH Sarajevu gdje cijena plina direktno i najviše utiče na formiranje cijene grijanja preduzeća Toplane. Vlast u BiH je potpuno odmetnuta od volje građana, ali će SDP iskoristiti sve mehanizme da zaštiti radnike i građane od nasilja određenih vlastodržaca i to već na narednoj sjednici Parlamenta Federacije BiH na kojoj ćemo tražiti stavljanje van snage odluke o poskupljenju plina.

Saopštenje SDP, 26.04.2019.

Navedena inicijativa je upućena 14. maja Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Odboru za energetiku, rudarstvo i industriju, od strane zastupnika u Federalnom parlamentu Nasihe Pozder i Damira Mašića. Pored inicijative zastupnici su tražili organizaciju tematske sjednice o temi Plin kao energent u Federaciji Bosne i Hercegovine u kontekstu najnovije odluke o povećanju cijene za sve članove Zastupničkog doma i Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

S obzirom da je najavljena inicijativa upućena Parlamentu FBiH, Istinomjer će obećanje SDP ocijeniti ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Kanalizacija stigla, asfalt na čekanju

Desetogodišnji projekat izgradnje kanalizacije u Bijeljini privodi se kraju, ali jedan broj ulica u tom gradu nakon...

Općina Čapljina i službeno postala Grad Čapljina

Početkom marta 2017. godine iz ureda načelnika Čapljine, Smiljana Vidića saopćeno je da je pokrenuta inicijativa da ova općina dobije status grada. Nakon dvije godine od pokretanja inicijative...Hoće li se građani Rogatice ovoga ljeta okupati u bazenu?

Radovi na izgradnji otvorenog i mini-bazena za djecu i neplivače u Rogatici počeli su još polovinom 2016. godine, ali je nastavak projekta doveden u pitanje 2017. godine zbog, kako je navedeno,...