SDP BiH je tražio stavljanje van snage odluke o poskupljenju plina

Iako je prvenstveno najavljeno da do povećanja cijena prirodnog gasa neće doći, Vlada FBiH je ipak donijela Odluku o povećanju. Nakon donošenja ove odluke uslijedile su brojne kritike, među kojima se našla i kritika SDP BiH, te je iz ove stranke najavljeno da će se na narednoj sjednici  Parlamenta Federacije BiH tražiti stavljanje van snage odluke o poskupljenju plina.

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 25. aprila 2019. godine dala saglasnost da veleprodajna cijena plina za distributivna privredna preduzeća bude veća za 29,29% počev od 1. maja ove godine. Ova odluka je prouzrokovala mnoge reakcije, među kojima se našla i kritika SDP BiH, kojom su najavili ponošenje inicijative za ukidanje ove Odluke.

Novo poskupljenje plina, osim kao teret privredi, sa svojim bezobrazno velikim povećanjem od 30 posto najveću štetu napravit će građanima. To će posebno biti izraženo u glavnom gradu BiH Sarajevu gdje cijena plina direktno i najviše utiče na formiranje cijene grijanja preduzeća Toplane. Vlast u BiH je potpuno odmetnuta od volje građana, ali će SDP iskoristiti sve mehanizme da zaštiti radnike i građane od nasilja određenih vlastodržaca i to već na narednoj sjednici Parlamenta Federacije BiH na kojoj ćemo tražiti stavljanje van snage odluke o poskupljenju plina.

Saopštenje SDP, 26.04.2019.

Navedena inicijativa je upućena 14. maja Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Odboru za energetiku, rudarstvo i industriju, od strane zastupnika u Federalnom parlamentu Nasihe Pozder i Damira Mašića. Pored inicijative zastupnici su tražili organizaciju tematske sjednice o temi Plin kao energent u Federaciji Bosne i Hercegovine u kontekstu najnovije odluke o povećanju cijene za sve članove Zastupničkog doma i Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

S obzirom da je najavljena inicijativa upućena Parlamentu FBiH, Istinomjer će obećanje SDP ocijeniti ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Vlada FBiH da nagradi rukometnu reprezentaciju BiH sa 100.000 KM

Nakon što je rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila plasman na naredno evropsko prvenstvo, zastupnik...

Naredno proljeće bez odmora za učenike u Kantonu Sarajevo

Odluka o uvođenju proljetnog odmora u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo (KS) koja je donesena prije dvije godine već je izvjesno vrijeme bila predmet kritika. Tako je ministrica...Rekonstrukcija puta Lukavica – Pale biće okončana u roku od 180 dana?

Obnova puta Lukavica - Pale i mosta prema Jahorini najavljena je početkom ove godine kada je JP Putevi Republike Srpske objavilo poziv za izvođača radova na rekonstrukciji i rehabilitaciji...