Ispunjeno

SDA prihvatila svih osam tačaka DF-ovog dokumenta

Nakon što je Predsjedništvo Demokratske fronte 26.03.2019. godine donijelo “Odluku o početku razgovora sa svim parlamentarnim strankama o formiranju parlamentarnih većina za mandatni period 2018. – 2022. godine”, Generalni sekretar DF-a, Zlatko Miletić najavio je naredne korake koje će ta stranaka preduzeti u tom smjeru.

U kontekstu pregovora sa Strankom demokratske akcije (SDA), govoreći o pravcima u kojimu bi se oni mogli odvijati, Miletić je pored ostalog rekao:

Jedan je pravac, a već je u javnosti taj dokumet pokazan, da oni u biti prihvate tih osam tačaka za koje mi smatramo da nisu dovoljno radili u prethodnom periodu, na nekima nisu radili nikako, i ako su voljni da u strateškom smislu te stvari sve realiziramo u naredne četiri godine.

Zlatko Miletić, 30.03.2019.

Podsjećamo, dokument koji je usvojen na pomenutoj sjednici Predsjedništva DF-a sastoji se od osam tačaka, te je kao takav ponuđen u pregovorima sa SDA.

Dana 05.04.2019. godine, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), Adil Osmanović i potpredsjednik Demokratske fronte, Đenan Đonlagić potpisali su Sporazum o konstituisanju parlamentarnih većina između SDA i DF-a.

Dokument koji je nakon potpisivanja prezentiran javnosti u Bosni i Hercegovini sastoji se od osam tačaka, te sadrži sve što je stajalo u dokumentu koji je prethodno usvojilo Predsjedništvo DF-a, a sa kojim je ta stranka krenula u pregovore sa SDA.

Ovim Istinomjer obećanje Zlatka Miletića u vezi prihvatnja DF-ovog dokumenta od strane SDA ocjenjuje ispunjenim, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti procese uspostave novih izvršnih vlasti na svim nivoima.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!