Istina

Miletićeva kritika prijedloga HDZ-a kroz usporedbu broja Hrvata koji žive u pojedinim kantonima

Nakon 10. hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), održane 27.4.2022. godine, na kojoj se našao i Zahtjev delegata Kluba hrvatskog naroda za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, prijedlog je kritikovao i član tog kluba Zlatko Miletić.

Foto: N1 info

Miletić je, kritikujući rješenja koja je HDZ BiH predložio, izjavio da bi on, da ima pravo, potegao pitanje ugrožavanja vitalnog nacionalnog interesa Hrvata s obzirom na to da je, kako je ustvrdio, ovaj prijedlog Izbornog zakona “potpuno diskriminirajući prema jednom dijelu Hrvata koji žive u Federaciji, a na isti takav način i prema Hrvatima kojih je jako malo ostalo kada je u pitanju područje Republike Srpske”.

Obrazlažući svoj stav, Miletić se prvo osvrnuo na ponuđena rješenja kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda te tom prilikom iznio i uporedio i broj Hrvata koji žive u pojedinim kantonima u Bosni i Hercegovini.

Kad je u pitanju izbor člana Predsjedništva iz reda Hrvatskog naroda, znači očit je primjer diskriminacije Hrvata pogotovu u kantonima gdje oni ne predstavljaju, uvjetno rečeno, većinu od 5% u tom kantonu. Da ta situacija bude apsurdnija, u tom, možemo ga nazvati drugom krugu glasanja, neko ko bi trebao biti izabran za Hrvatskog člana Predsjedništva, favorizirano je ovih 5 kantona , i ostaje ovako nejasno, a danas nam niko nije imao priliku to da objasni , kak je moguće da recimo u toj raspodjeli nema Zeničko-dobojskog kantona u kom živi 46 hiljada, a ima Posavskog gdje ima 33 hiljade.

Zlatko Miletić, 27.4.2022.

“Znači sam taj izbor, ali i način izbora delegata u Klub naroda iz reda hrvatskog naroda je protivustavan”, ustvrdio je u nastavku svog izlaganja Miletić te, problematizirajući i HDZ-ove prijedloge izbora delegata u Dom naroda Federacije BiH, usporedio ovoga puta broj Hrvata koji žive u četiri kantona u Federaciji BiH s njihovim brojem u Posavskom kantonu:

Da situacija bude još komplikovanija, vama je poznato da iz tog prijedloga u kontekstu razrezaka koji on predlaže je interesantan podatak da su četiri kantona, sarajevski, tuzlanski unsko-sanski i podrinjski dobili pravo da (ukupno) izaberu jednog izaslanika u Doma naroda Federacije. Kad to prebacite u cifre, na tom području živi oko 46 tisuća Hrvata, ispada nejasno kako je onda moguće da Posavski kanton, gdje ima 33, daje dva izaslanika, ili recimo Zeničko-dobojski, koji ima 43, također daje 2 izaslanika. Iz toga se vidi ta intencija jednostavno da ova gospoda koja su imala priliku da napišu ovakav prijedlog rješenja zakonskih je potpuno diskriminatoran u odnosu na Hrvate koji žive u ova 4 kantona.

Zlatko Miletić, 27.4.2022.

Tokom sjednice, nakon što je Dom naroda usvojio prijedlog HDZ-a BiH, Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH proglasio je navedeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine štetnim po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda te će, u skladu s daljnjom procedurom propisanom Ustavom BiH, predsjedavajući Doma naroda PSBiH sazvati Zajedničku komisiju (po tri delegata iz Kluba Bošnjaka, Kluba Hrvata i Kluba Srba) koja će pokušati riješiti ovo pitanje. Ukoliko se u narednih pet dana u vezi s tim dogovor ne postigne, predmet će po hitnoj proceduri biti upućen Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine “koji će po hitnom postupku preispitati proceduralnu ispravnost slučaja”.

Tragom tvrdnji Zlatka Miletića o broju Hrvata koji žive u navedenim kantonima, Istinomjer je provjerio podatke dobijene nakon popisa provedenog 2013. godine u Bosni i Hercegovini.

U skladu s njima, u Unsko-sanskom kantonu živi 5.073 Hrvata, odnosno 1,9 % od ukupnog broja stanovništva, u Tuzlanskom kantonu 23.592, tj. 5,3 %, Bosansko-podrinjskom 24 Hrvata ili 0,1 %, Zeničko-dobojskom kantonu 43.819 ili 12,0 %, Sarajevskom 17.520, što je 4,2 % od ukupnog broja, dok je njihov broj u Posavskom kantonu 33.600 ili 77,3 %.

Kada je riječ o Miletićevoj tvrdnji da Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom i Sarajevskom kantonu živi 46.000 Hrvata, i nju potvrđuju podaci s popisa na osnovu kojih je njihov broj u navedena četiri kantona 46.209.

S obzirom na podatke dobijene nakon posljednjeg popisa provedenog u Bosni i Hercegovini, tvrdnje Zlatka Miletića o broju Hrvata u navedenim kantonima Istinomjer ocjenjuje istinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!