Nedosljedno

SDA: Ako je SNSD prekršio zakon, što ne bi i mi

sefik-dzaferovic-400x300Današnjim glasanjem o rekonstrukciji ne može se smijeniti ministar, Parlament ne može smijeniti ministra niti zamjenika. Njega može smijeniti samo predsjedavajući Vijeća ministara, a mi o tome donosimo odluku. Parlament može izglasati nepovjerenje ili potrebu za rekonstrukcijom, ali posljedice su iste, nema Vijeća ministara dok se ne dobije novo Vijeće ministara, potpuno novo ili rekonstruirano. Ali je posljedica da postojeće Vijeće ministara prelazi u tehniki mandat. Kako god, ako se danas ovo izglasa, i to se bude odnosilo na ministra Šarovića, tako će se odnositi i na preostalih devet članova Vijeća ministara BiH.

Šefik Džaferović, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH

(FENA 24.10.2013)

Klub poslanika SDA u bh. parlamentu podnio je danas inicijativu za smjenu Fahrudina Radončića, ministra sigurnosti BiH, u Predstavničkom domu zato što “nije poduzeo mjere iz svoje nadležnosti” na zaštiti sigurnosti građana i državne imovine, koji su napadnuti u protestima građana 7. februara.

.”U događanjima 7. februara povrijeđeno je mnogo ljudi i oštećene su brojne institucije BiH. Izazvani su požari i velika oštećenja na zgradi Predsjedništva BiH, nekoliko zgrada vlada kantona i opština. Zapaljena je državna zastava”, obrazložio je zahtjev za smjenu Šemsudin Mehmedović, zamjenik šefa Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu.

Istakao je da su inicijativu za ovu rekonstrukciju Vijeća ministara pokrenuli po istoj proceduri kao SNSD u jesen prošle godine kada su u oba doma bh. parlamenta smijenjena tri funkcionera SDS-a u Vijeću ministara. Ta procedura podrazumijeva da se o inicijativi izjašnjava odmah Predstavnički dom, a ne prije toga, i predsjedavajući Vijeća ministara BIH.

(Nezavisne Novine, 13.02.2014.)

Komentar:

O nelegalnoj smjeni ministra i pomoćnika ministara iz redova SDS-a, Istinomjer je opširno pisao u oktobru prošle godine, dajući pregled prekršenih zakonskih akata kojima se regulišu smjene ministara i rekonstrukcija Vijeća ministara, ali i pregled stavova državnih zvaničnika o ovoj smjeni. Među njima su se isticali stavovi zastupnika iz SDS i SDA, koji su nepodijeljeno osudili cijeli postupak smjene Mirka Šarovića, Mirka Okolića i Radmile Mitrović.

No, nepuna četiri mjeseca nakon što je Šefik Džaferović, poslanik u PS BiH, pravilno ustvrdio da je inicijativa SNSD-a za smjenu Mirka Šarovića nelegalna, Klub poslanika SDA u PS BiH započeo je identičan postupak u pokušaju da smijeni ministra sigurnosti BiH, Fahrudina Radončića.

Podsjećamo da, prema Članu 15. Zakona o Vijeću ministara BiH, Parlamentarna skupština ne može smjenjivati ministre u Vijeću ministara, već to može učiniti samo predjsedavajući Vijeća ministara:

Predsjedavajući Vijeća ministara može pokrenuti postupak za smjenu ministra i zamjenika ministra. Ako Parlamentarna skupština donese odluku o potvrdi smjene ministra ili zamjenika ministra, predsjedavajući Vijeća ministara dužan je u skladu sa postupkom predviđenim članom 10. ovoga zakona imenovati novog ministra, odnosno zamjenika ministra. Novoimenovani ministar odnosno zamjenik ministra preuzima dužnost nakon potvrde Predstavnčikog doma.

Odluku o smjeni ministra može, dakle, donijeti samo predsjedavajući Vijeća ministara, a PS BiH se o toj odluci može izjasniti, to jest prihvatiti je ili je odbaciti.

Sve je ovo bilo poznato i članovima kluba SDA u oktobru 2013. godine, kada su se usprotivili inicijativi za smjenu Mirka Šarovića koju je pokrenuo SNSD. No, samo četiri mjeseca kasnije, isti oni poslanici koji su koristili svaku priliku da osude postupak SNSD-a, ali i ostalih zastupnika u PS BiH koji su ovu inicijativu prihvatili, pokrenuli su identičan postupak, “zaboravivši” u međuvremenu da za to ne postoje zakonski osnovi.

Štaviše, ne samo da je SDA pokrenula isti postupak kao i SNSD, već se Šemsudin Mehmedović, poslanik iz redova ove stranke, čak i otvoreno pozvao na proceduru koju je njegova stranka otvoreno kritikovala samo nekoliko mjeseci ranije.

Još se ne zna šta će se desiti sa ovom inicijativom Kluba poslanika SDA i da li će ova stranka uspjeti da “isposluje” smjenu Fahrudina Radončića, na način kako je to uspjelo SNSD-u u slučaju Mirka Šarovića. Jedino što je u ovom trenutku sigurno jeste da su poslanici iz kluba SDA ovim postupkom pokazali izuzetnu nedosljednost u stavovima prema poštovanju zakonske procedure, na kom su insistirali kada se radilo o “sukobu” između SDS i SNSD, ali su odlučili da je na identičan način prekrše u slučaju sopstvenih političkih sukoba sa SBBBiH i njenim šefom Fahrudinom Radončićem.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!