SBB odgovorio na poziv SDA

Nakon održanih Opštih izbora u oktobru 2018. godine, Savez za bolju budućnost (SBB) bio je jedan od političkih subjekata čiji su visoki zvaničnici u javnosti u nekoliko navrata iznosili kontradiktorne stavove kada je učešće SBB-a u vlasti u pitanju, o čemu je Istinomjer već imao priliku pisati.

Međutim, nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) na sjednici Predsjedništva SDA održanoj 13.03.2019. u jednom od zaključaka navela da, kada se radi o izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na državnom nivou i u FBiH, “okosnicu političkog saveza vidi u saradnji SDA, DF i SBB”, predsjednik SBB-a, Fahrudin Radončić izjavio je da će Predsjedništvo SBB-a 16.05.2019. godine na sjednici na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti ponuda SDA da SBB uđe u patriotski blok, “donijeti odluku o tome da li će ova politička stranka pristati na ponudu SDA da bude dio vlasti na nivou države BiH i entiteta FBiH”.

Nakon toga naši će odgovori biti znatno precizniji i javnost će o njima biti potpuno informisana. Moramo se izvući iz slijepe ulice u koju nas uvlači gospodin Milorad Dodik. Mislim da tu postoje inicijative kako da svi iz toga izađemo na uspješan način. Optimista sam da će se BiH nastaviti kretati svojim NATO putem jer alternative nema.

Fahrudin Radončić, 14.05.2019.

U skladu sa najavom, Predsjedništvo SBB-a zasjedalo je 16.05.2019. goodine, te kako se navodi, “donijelo odluku da će prihvatiti poziv SDA da bude dio vlasti na državnom i federalnom nivou”.

Obrazlažući ovaj potez SBB-a trenutnom “političkom i ustavnom krizom, udarima na suverenitet iznutra i izvana na Bosnu i Hercegovinu, teškim ekonomskim stanjem u zemlji, kao i blokadom reformskih procesa”, odluku SBB-a javnosti je nakon sjednice saopštila potpredsjednica ove političke partije, Adisa Omerbegović-Arapović:

Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost BiH danas donijelo odluku da prihvati poziv Stranke demokratske akcije i uđe u zvanične pregovore o koaliranju na nivou države BiH i Federacije BiH. Dakle, sloga i partnerstvo je ono što biramo za ovaj trenutak.

Adisa Omerbegović-Arapović, 16.05.2019.

Ovim Istinomjer obećanje Fahrudina Radončića da će 16.05.2019. godine na sjednici Predsjedništva SBB-a biti donesena konačna odluka da li će SBB pristati na ponudu SDA da bude dio vlasti na nivou države BiH i entiteta FBiH ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Za tri mjeseca društveni dom u Mišinom hanu u novom ruhu

U četvrtak, 18.09.2019. godine, počela je obnova društvenog doma u Mišinom hanu, a što je najavljeno od strane...

Trudnice i porodilje u KS na dnevnom redu stranačkih prepucavanja

Prava na zdravstvenu zaštitu, koja trudnice i porodilje u Kantonu Sarajevo (ne)mogu ostvariti, proteklih dana bila su tema nesuglasica između zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Jasmine...


Područje Općine Trnovo – Babin do dobilo novu led rasvjetu

Početkom aprila ove godine iz Vlade Kantona Sarajevo (KS) najavljena je realizacija projekta izgradnje i rekonstrukcije javne rasvjete na području Općine Trnovo - Babin do. Ministar...