Saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u mandatnom periodu 2010-2014. godine demantuje Dodika

Tvrdnji Milorada Dodika ne ide u prilog saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u mandatnom periodu 2010-2014. godine.

U jednom od svojih nedavnih intervjua, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, govoreći između ostalog o sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, ustvrdio:

Reći ću vam da od 1995. godine do danas, nijedna delegacija u Domu naroda federalnog parlamenta, gdje je predviđeno da imaju 17 predstavnika nikada nije popunjena…

Milorad Dodik, 29.07.2018.

Podsjećamo, tek je Amandmanom XXXIII na članak IV.A.2.6. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, objavljenom u Službenim novinama FBiH 19.04.2002. godine predviđeno da Dom naroda Parlamenta Federacije BiH bude sastavljen “od pedeset osam delegata, i to po sedamnaest delegata iz reda svakog od konstitutivnih naroda i sedam delegata iz reda ostalih”.

Tako je nakon Opštih izbora održanih 2002. godine, saziv ovog Doma brojao po 17 predviđenih delegata  iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, dok je broj delegata iz reda srpskog naroda bio 9, a iz reda “ostalih” 6, te Dom naroda Paralmenta Federacije BiH u tom sazivu nije bio upotpunjen.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nije bio popunjen ni u mandatnom periodu 2006-2010. godine, kao što nije ni u trenutnom sazivu koji je izabran nakon Opštih izbora 2014. godine. Tako su klubu srpskog naroda i klubu iz reda “ostalih” u sazivu 2006-2010. godine nedostajala po tri delegata, dok u trenutnom sazivu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH klub delegata iz reda srpskog naroda broji 13 delegata, što je za 4 manje od Ustavom Federacije BiH predviđenog broja.

Međutim, tvrdnji Milorada Dodika ne ide u prilog sastav Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u mandatnom periodu 2010-2014. godine, jer je taj saziv brojao Ustavom Federacije BiH predviđeni broj delegata, i to po 17 iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, te 7 iz reda “ostalih”, na osnovu čega Istinomjer izjavu predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika ocjenjuje neistinitom.

(istinomjer.ba)

 

Rogić mišljenja da CIK treba sačekati odluku Ustavnog suda BiH

U svom nedavnom medijskom istupu, član Centralne izborne komisije (CIK), Vlado Rogić iznio je stav da “bi bilo dobro da...

Čavara se poziva na nepostojeću odluku Ustavnog suda BiH

Predsjednik FBiH, Marinko Čavara ponovo je komentarisao odluku Ustavnog Suda BiH u vezi sa Izbornim zakonom BiH, a u svjetlu mogućeg rješenja za popunu Doma naroda u FBiH. Ne može biti iz...Rezolucija Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti ne obavezuje članove Predsjedništva BiH

Slične izjave u vezi Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, visoki zvaničnici koji dolaze iz tog entiteta davali su i ranije, te je Istinomjer tako...