Saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u mandatnom periodu 2010-2014. godine demantuje Dodika

Tvrdnji Milorada Dodika ne ide u prilog saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u mandatnom periodu 2010-2014. godine.

U jednom od svojih nedavnih intervjua, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, govoreći između ostalog o sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, ustvrdio:

Reći ću vam da od 1995. godine do danas, nijedna delegacija u Domu naroda federalnog parlamenta, gdje je predviđeno da imaju 17 predstavnika nikada nije popunjena…

Milorad Dodik, 29.07.2018.

Podsjećamo, tek je Amandmanom XXXIII na članak IV.A.2.6. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, objavljenom u Službenim novinama FBiH 19.04.2002. godine predviđeno da Dom naroda Parlamenta Federacije BiH bude sastavljen “od pedeset osam delegata, i to po sedamnaest delegata iz reda svakog od konstitutivnih naroda i sedam delegata iz reda ostalih”.

Tako je nakon Opštih izbora održanih 2002. godine, saziv ovog Doma brojao po 17 predviđenih delegata  iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, dok je broj delegata iz reda srpskog naroda bio 9, a iz reda “ostalih” 6, te Dom naroda Paralmenta Federacije BiH u tom sazivu nije bio upotpunjen.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nije bio popunjen ni u mandatnom periodu 2006-2010. godine, kao što nije ni u trenutnom sazivu koji je izabran nakon Opštih izbora 2014. godine. Tako su klubu srpskog naroda i klubu iz reda “ostalih” u sazivu 2006-2010. godine nedostajala po tri delegata, dok u trenutnom sazivu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH klub delegata iz reda srpskog naroda broji 13 delegata, što je za 4 manje od Ustavom Federacije BiH predviđenog broja.

Međutim, tvrdnji Milorada Dodika ne ide u prilog sastav Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u mandatnom periodu 2010-2014. godine, jer je taj saziv brojao Ustavom Federacije BiH predviđeni broj delegata, i to po 17 iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, te 7 iz reda “ostalih”, na osnovu čega Istinomjer izjavu predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Borba protiv sistemske korupcije i nepotizma u javnim preduzećima KS

Nakon što je tzv. šestorka formirala Vladu Kantona Sarajevo (KS), krajem prošle godine, kao jedan od glavnih prioriteta...

Fond za podršku mladim ljudima do 35 godina

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, najavio da je niz mjera koje će Republika Srpska poduzeti kako bi se stimulisao ostanak mladih i njihov povratak u zemlju. Pomoći ćemo oko stanova, prvih...


Izletište Smetovi bi trebalo dobiti novi izgled sredinom jula

Popularno zeničko izletište Smetovi trebalo bi uskoro dobiti novi izgled zahvaljujući projektu "Rekonstrukcija i uređenje izletišta Smetovi" koji je inicirala Služba za privredu i upravljanje...