Nedosljedno

Savez za anarhiju i bezvlašće

Čini se da vlast u Federaciji BiH ne može niti nekoliko mjeseci biti jedinstvena. Nakon što koalicija SDA-DF-HDZ nije uspjela da se održi na okupu niti prvih 100 dana (DF-ovi ministri podnijeli ostavke prije isteka tog roka), Vlast u Federaciji je bila u svojevrsnom međuprostoru, sve do 30.10. kada su na pozciije DF-ovih, došli SBB-ovi ministri.

nasir_beganovic

Tada je izgledalo da je FBiH napokon dobila stabilnu koaliciju, koja ima komfornu većinu u Predstavničkom domu. Međutim, idilične odnose dvije najveće stranke (SDA-SBB) su ubrzo narušila hapšenja SBB-ovih kadrova. Prvo je 11. januara uhapšen Bakir Dautbašić, SBB-ov kandidat za Ministra saobraćaja i komunikacija u vijeću ministara BiH, da bi dvije sedmice nakon njega bio uhapšen i osnivač i predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić.

Nakon njegovog hapšenja, pojavile su se špekulacije o stabilnosti koalicija, te uvjeravanja visokih dužnosnika SDA i SBB kako je koalicija stabilna, te kako će pustiti da pravosuđe radi svoj posao.

Jedan od zvaničnika koji su uvjeravali javnost u stabilnost koalicije je bio i Nasir Beganović koji je gostujući u emisiji Pošteno 2. februara izjavio:

Svima onima koju su priželjkivali anarhiju i bezvlašće u Federaciji i Bosni i Hercegovini sa ovog mjesta želim da izrazim saučešće. Bašum sagosum.”

Nasir Beganović, Pošteno, 02.02.2016.

Međutim, samo mjesec i pol nakon uvjeravanja javnosti o stabilnosti koalicije, SBB je 22. marta, na sjednici Predstavničkog doma FBiH odlučio da neće učestvovati ni u jednoj raspravi te da će o svim tačkama dnevnog reda njihovi zastupnici/e glasati suzdržano. Na pitanja novinara da li to znači da je FBiH izgubila parlamentarnu većinu, Beganović je odgovorio:

Danas je sigurno neće imati, odnosno na današnjoj sjednici ne postoji parlamentarna većina. Za poslije ćemo vidjeti, to je sad na organima stranke.”

Nasir Beganović, 22.03.2016.

Bitno je napomenuti da SBB nije promijenio svoj stav ni sutradan (23.03.), te da je Parlament FBiH još uvijek u blokadi. Jasno je da je SBB, a i Nasir Beganović drastično promijenio stavove od početka februara do danas (23. mart), te od Istinomjera dobija ocjenu nedosljedno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!