Sankcije za nedostavljanje podataka za Registar zaposlenih u javnom sektoru KS

Vlada Kantona Sarajevo (KS) u februaru 2019. godine, usvojila je Odluku o izradi Registra zaposlenih u javnom sektoru na području KS. Ovaj Registar, koji sadrži imena, radna mjesta i podatke o platama svih uposlenika u kantonalnim organima uprave, ustanovama, institucijima i preduzećima, pušten je u rad i postao dostupan javnosti 18. aprila ove godine. Ubrzo nakon objave Registra najavljene su i sankcije za nedostavljanje podataka.

Tako je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković u svom razgovoru za FACE TV najavio sankcije za nedostavljanje podataka već od 23. aprila tekuće godine.

Možda smo u startu pogriješili što u toj Uredbi nisu bile sankcije. Od utorka ili srijede već će biti sankcije za one koji to ne donesu. Tako da unaprijeđujemo Uredbu, i vrlo brzo će svi dostaviti.

Elmedin Konaković, 20.04.2019.

Kako je Konaković tada saopćio podatke nisu dostavili “domovi zdravlja, Klinički centar, KJKP “Park” i još neki”, a rok za dostavljanje podataka bio je utorak 23.04.2019. godine.

Da još uvijek nisu kompletirani podaci u Registru, a najavljeno sankcionisanje nije započelo, Konaković je potvrdio za N1 televiziju. Odgovarajući na pitanje da li je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu dostavio podatke o zaposlenima i njihovim platama Konaković je odgovorio sljedeće:

Bez Kliničkog centra još uvijek, iako će vrlo brzo biti sankcije za one koji ne dostave informacije i kaznit ćemo menadžment Kliničkog centra. To je samovolja menadžmenta KCUS-a u kojem oni misle da bilo kome trebaju polagati račune tako ni osnivaču i finansijeru koji ih godišnje finansira sa 140 miliona KM. Oni se osjećaju, a tako i jeste, zaštićeni od nekih visokih politika s federalnog nivoa i ne obaziru se previše na propise koje mi donosimo.

Elmedin Konaković, 09.05.2019.

Obzirom da se ranije najavljeno sankcionisanje za nedostavljanje podataka, počev od 23. aprila tekuće godine nije desilo, Elmedin Konaković od Istinomjera dobija ocjenu neispunjeno te ćemo i dalje pratiti da li će ustanove koje ne dostave podatke za potrebe Registra biti sankcionisane.

(Istinomjer.ba)

Stvaraju se uslovi za obnovu Bistričke stanice

U junu 2019. godine, odlukom Gradskog vijeća (GV) Grada Sarajeva kojom je omogućeno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa...

Koliko je SDA imala zastupnica u Skupštini USK od 1996. godine do danas

U svom nedavnom istupu u javnosti, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA, Šemsudin Dedić pored ostalog je govorio o, kako je rekao, pomacima koje je SDA...

Povećanja prostornih i kadrovskih kapaciteta za potrebe predškolskog obrazovanja u KS

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nedavno je saopćeno da je pokrenuta procedura “da se udvostruči broj sati obaveznog predškolskog programa za djecu u godini pred polazak...