Sankcije Dodiku nisu pokrenute zbog “njegove retorike”

Govoreći u kontekstu nedavno usvojene Programske deklaracije SDA, član Predsjedništva BiH i prvi čovjek SNSD-a, Milorad Dodik iznio je i svoje viđenje razloga zbog kojih su mu, kako je rekao, “Amerikanci uveli sankcije”.

Izjavivši tako “da su mu Amerikanci uveli sankcije zbog njegove retorike, za koju tvrde da je antidejtonska”, tvrdeći da to nije tačno Dodik je rekao da su “najveći antidejtonski posao u BiH radili kriminalci u liku visokih predstavnika međunarodne zajednice”, te se osvrnuo i na Deklaraciju SDA:

SDA napiše dokument koji je potpuno antiustavan i niko ne poteže pitanja odgovornosti, a ako ja nešto kažem, onda je to je alarm da mi Vašington uspostavi sankcije. To i nije tako loše, počastvovan sam činjenicom da ne moram svaki dan da se sastajem sa Amerikancima koji ispostavljaju zahtjeve.

Milorad Dodik, 09.10.2019.

Međutim, ovom prilikom podsjećamo da sankcije Miloradu Dodiku od strane Ureda za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu trezora SAD, a uz konsultacije sa State Departmentom, nisu pokrenute zbog, kako Dodik tvrdi “njegove retorike”, već zbog, kako se na zvaničnoj stranici Ministarstva trezora SAD navodi, “kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

To je 01.17.2017. godine u svom zvaničnom obraćanju javnosti između ostalog potvrdila i tadašnja ambasadorka SAD-a u Bosni i Hercegovini, Maureen Cormack na šta se Istinomjer imao priliku osvrnuti

Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma.

Maureen Cormack, 01.17.2017.

Ovim Istinomjer tvrdnju Milorada Dodika “da su mu Amerikanci uveli sankcije zbog njegove retorike, za koju tvrde da je antidejtonska” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Izgradnja Bloka 7 uz neriješena pitanja i nedoumice

I dok gradnja Bloka 7 kreće, spor sa Energetskom zajednicom u vezi garancija datih za njegovu izgradnju još uvijek nije...

Klub DF-a u Zastupničkom domu PS BiH dobio novog člana

Nakon što je 26.07.2019. godine na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva SDP-a BiH jednoglasno donesena odluka kojom je, pored ostalih, iz ove političke partije isključen bivši predsjednik...Čović dosljedan po pitanju partnerstva sa SNSD-om

Nakon sjednice predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održane u Drvaru 10.10.2019. godine, predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović je, kada je partnerstvo za SNSD-om u pitanju, potvrdio svoje, do...