Neutemeljeno

Sanja Vulić tvrdi da Bošnjaci kreiraju politiku SAD-a prema RS

Sjedinjene Američke Države uvele su početkom 2022. godine sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji d.o.o. iz Banje Luke (ATV). Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Sanja Vulić, komentirajući spomenute sankcije u programu ATV-a, iznijela je svoje viđenje o tome na koji način su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Dodiku i ATV-u.

Foto: Fena

Vulić je navela kako SAD svoju politiku prema Republici Srpskoj kreiraju na “čaršijskim tračevima” te da “Bošnjaci iz Sarajeva kreiraju politiku SAD-a prema Republici Srpskoj”:

Nije Amerika nametnula sankcije. Vi imate ljude koji su Bošnjaci iz Sarajeva, koji rade u američkoj ambasadi. Oni su ti koji kreiraju politiku kako treba prema Republici Srpskoj Nelson, i razni Nelsoni, da se ponašaju. Ono što oni napišu, a to se svodi na nivo čaršijskog trača, o Republici Srpskoj, evo u ovom slučaju o medijskim kućama, to se plasira kao informacija.

Sanja Vulić, 21.1.2022.

Nakon što su početkom ove godine Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji, iz Ureda za kontrolu inozemne imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) saopćili su da su sankcije Dodiku uvedene zbog “koruptivnih aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”. Ova odluka SAD-a donesena je u skladu s Izvršnom uredbom, koju je u junu 2021. godine potpisao predsjednik SAD-a Joe Biden. Uredba podrazumijeva uvođenje sankcija svima koji su umiješani u destabilizaciju Zapadnog Balkana. Ova uredba (E.O. 14033) proširuje režim sankcija za područje Zapadnog Balkana.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva trezora SAD-a, Dodik je podrivao državne institucije pozivajući na prenos nadležnosti s državnog na entitetski nivo i pokretanje procesa formiranja “paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska”. U saopćenju se navodi i da je Dodik zloupotrijebio položaj člana Predsjedništva BiH kako bi akumulirao vlastito bogatstvo kroz korupciju, kao i da etnonacionalističkom retorikom nastoji “skrenuti pozornost s koruptivnih aktivnosti”.

Kumulativno, ove aktivnosti prijete stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i podrivaju Dejtonski mirovni sporazum, riskirajući time širu nestabilnost u regiji.

Ministarstvo trezora SAD-a, 5.1.2022.

Pored umiješanosti u korupciju i podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, iz Ministarstva trezora SAD-a dodali su i da se Dodik javno suprotstavio novoimenovanom visokom predstavniku u BiH i sastavu Ustavnog suda BiH te je svojom retorikom protiv drugih etničkih grupa u BiH dodatno “sijao” podjele u BiH.

U skladu s Izvršnom uredbom 14033, sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji d.o.o. Banja Luka, jer je bila “u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika, ili su djelovali ili navodno djelovali za, ili u ime, direktno ili indirektno, Milorada Dodika”. Kada je riječ o Alternativnoj televiziji, iz Ministarstva trezora su saopćili da je ova medijska kuća u privatnom vlasništvu kompanije blisko povezane s Dodikovom porodicom, te da Dodik kontrolira ATV “iza kulisa” kako bi plasirao “politički osjetljive teme” i “ocrnio političke oponente”. U saopćenju Ministarstva trezora navodi se i da je Dodik ATV-ove ugovore dodjeljivao članovima svoje porodice, što predstavlja jedan vid korupcije, a novac iz javnih preduzeća “usmjeravao je u ATV, u koruptivne svrhe”.

Podsjećamo, SAD su uvele sankcije Dodiku i u januaru 2017. godine. Tadašnja ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack saopćila je da su Dodiku sankcije uvedene zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani organizovanja referenduma te iz razloga što je predstavljao “značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provedbe Dejtonskog sporazuma”.

Sankcije Dodiku iz 2017. godine podrazumijevaju “zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje imovine u SAD-u, ali i zamrzavanje imovine u svim zemljama koje se pridruže sankcijama”. Tada su Dodiku uvedene sankcije u skladu s Izvršnom uredbom (E.O.) 13304, koju je 2003. godine potpisao tadašnji predsjednik SAD-a George W. Bush. Predsjednik Bush je prvu uredbu, koja se odnosi na blokiranje imovine osobama koje predstavljaju prijetnju “međunarodnim stabilizacijskim naporima na Zapadnom Balkanu”, potpisao 2001. godine (E.O. 13219).

S obzirom na navedeno, jasno je da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Dodiku i ATV-u na osnovu izvršnih uredbi koje su donosili predsjednici SAD-a. Uredbe se prvenstveno odnose na opstruiranje u provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma. Podsjećamo i da su predstavnici SAD-a bili svjedoci prilikom potpisivanja ovog sporazuma. Zbog opstruiranja u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, SAD su i ranije uvodile sankcije Dodiku. S tim u vezi, Istinomjer će tvrdnju Sanje Vulić “da Bošnjaci kreiraju politiku” Sjedinjenih Američkih Država prema Republici Srpskoj ocijeniti kao neutemeljenu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!