Neistina

Sanja Vulić neistinito o istaknutim simbolima za vrijeme održavanja sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić (SNSD), komentirajući tweet predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića, ustvrdila je da je za vrijeme održavanja sjednica Predstavničkog doma PSBiH istaknuta zastava Federacije Bosne i Hercegovine.

Foto: Fena

Zvizdić je ranije putem Twittera komentirao susret ambasadora Grčke u Bosni i Hercegovini Dimitrisa Papandreua i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, na kojem su bile istaknute zastave Grčke i entiteta Republika Srpska.

Potom je uslijedila reakcija Sanje Vulić, koja je ustvrdila da su joj saradnici skrenuli pažnju na pitanja koja je Zvizdić “bez argumenata” uputio ambasadoru Grčke u BiH.

Kad se već drznuo da postavlja pitanja ambasadoru Grčke, a pred ambasadorom SAD-a stoji mirno, postavljam tri pitanja Denisu Zvizdiću – zašto predsjedavate Predstavničkim domom sa dvije zastave u sali iza vas – jednom BiH i jednom FBiH, a govorite o Zakonu o zastavi BiH?

Sanja Vulić, 11.2.2022.

Zakonom o zastavi Bosne i Hercegovine definirano je da se ona službeno ističe na nivou države Bosne i Hercegovine, i to na zgradama Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara i njegovih ministarstva, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ustavnog suda BiH, Suda Bosne i Hercegovine, Tužilaštva Bosne i Hercegovine itd.

I Poslovnikom Predstavničkog doma PSBiH predviđeno je isticanje zastave Bosne i Hercegovine:

Član 198.

(Isticanje grba i zastave BiH)

Državna himna se intonira, a grb i zastava Bosne i Hercegovine ističu se u konferencijskim salama Doma i prostorijama klubova poslanika u skladu sa zakonom.

Poslovnik Predstavničkog doma PSBiH

Za Istinomjer su iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdili da je za vrijeme održavanja sjednica Predstavničkog doma istaknuta samo zastava Bosne i Hercegovine.

Slijedom vašeg upita, obavještavam vas da se, u skladu sa Zakonom o zastavi Bosne i Hercegovine, na sjednicama Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine ističe zastava Bosne i Hercegovine.

Parlamentarna skupština BiH, 15.2.2022.

I fotografije sa sjednica Predstavničkog doma PSBiH dokazuju da su za vrijeme sjednica istaknuti samo simboli države Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, zastava Federacije BiH stavljena je van snage još 2007. godine, kada je zastavu i grb na kojima su bili ljiljan i šahovnica Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je 31.3.2006. godine da grb i zastava Federacije, kao i grb i himna Republike Srpske, nisu u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, budući da krše Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije iz Aneksa I na Ustav Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je naložio Parlamentu Federacije BiH i Narodnoj skupštini Republike Srpske da u roku od šest mjeseci usaglase sporne odredbe s Ustavom Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da Parlament Federacije Bosne i Hercegovine i Narodna skupština Republike Srpske nisu izvršili Djelimičnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U 4/04 od 31. marta 2006. godine u roku od šest mjeseci, Ustavni sud je u januaru 2007. godine stavio van snage grb i zastavu Federacije BiH, kao i grb i himnu Republike Srpske. Od tada, Federacija BiH nema svojih simbola, dok je u Republici Srpskoj stari grb zamijenjen amblemom Republike Srpske 16. juna 2007. godine.

S obzirom na to da je za vrijeme održavanja sjednica Predstavničkog doma PSBiH istaknuta samo zastava Bosne i Hercegovine, Istinomjer tvrdnju Sanje Vulić da se u Predstavničkom domu PSBiH nalazi zastava Federacije BiH ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!