Sanacija Rafinerije nafte Brod i dalje na čekanju

Nakon eksplozije u naftnoj rafineriji Brod, koja se dogodila početkom oktobra prošle godine, vlasti Republike Srpske obećale su pomoć kako bi se rafinerija vratila u pogon a radnici zadržali svoja radna mjesta.

 

Da najavljena sanacija postrojenja u Rafineriji nafte Brod koje je uništeno u požaru prošle godine još nije počela, a “radnici koji su od 1. juna poslani na čekanje neće biti vraćeni na posao do kraja godine”, potvrdio je za portal CAPITAL Đorđe Cvjetković, predsjednik Sindikalne organizacije Rafinerije u Brodu.

Na čekaju će do kraja godine biti 130 radnika Rafinerije nafte Brod. Oni su na čekanju uglavnom na dobrovoljnoj bazi. Po mojim saznanjima još se ne radi ništa na sanaciji postrojenja na kojem se desila havarija, čekamo sastanak sa zamjenikom generalnog direktora „Zarubežnjefta“ nakon čega ćemo imati više informacija.

Đorđe Cvjetković, 16.08.2019.

Podsjećamo, nakon nesreće koja se dogodila u oktobru 2018. godine tadašnji Predsjednik RS, Milorad Dodik obećao je rukovodstvu Rafinerije nafte u Brodu da će biti “preduzete sve neophodne mjere da bi se spriječila i umanjila šteta” nakon požara i eksplozije u toj rafineriji prilikom čega je poginuo jedan radnik, a deset ih je povrijeđeno.

Djelovaćemo jedinstveno i da bismo se, zajedno sa rukovodstvom Rafinerije, uputili u sanaciju štete i uspostavljanje osnovne funkcije ove kompanije – proizvodnje nafte i naftnih derivata. Državni organi su angažovani još sinoć i rade na tome sa službama ove rafinerije.

Milorad Dodik, 10.10.2018.

Ministar energetike i rudarstva RS, Petar Đokić odgovarajući na poslaničko pitanje Kluba poslanika SDS-a na sjednici NSRS koja je održana krajem maja ove godine, naveo je da će Rafinerija nafte Brod “od januara 2020. godine nastaviti proizvodnju u punom obimu” te da će “do tada biti okončan kapitalni remont koji je u brodskoj rafineriji započeo u januaru ove godine.

Prema informacijama sa kojima raspolaže ministarstvo, u toku je kapitalni remont u Rafineriji nafte Brod, a paralaleno sa tim se obavlja proces tehničkog ispitivanja, kako bi se od januara 2020. godine nastavila proizvodnja u punom obimu.

Petar Đokić, 29.05.2019.

Ministar Đokić je i ranije najavljivao rokove za okončanje remonta rafinerije Brod.

Nadamo se da će se uspješno završiti remont postrojenja i da će se možda do kraja godine, a vjerojatno iduće, vratiti u pogon.

Petar Đokić, 01.02.2019.

Obzirom da najavljena sanacija rafinerije Brod, iako je od najave prošlo deset mjeseci, još uvijek nije počela Ministarstvo energetike i rudarstva RS na čelu sa ministrom Petrom Đokićem od Istinomjera dobija ocjenu neispunjeno.

Istinomjer će i dalje pratiti da li će u narednom periodu započeti sanacija ove naftne rafinerije.

 

(Istinomjer.ba)

Do kraja novembra sjednica o Prijedlogu izmjene i dopune Poslovnika Zastupničkog doma PS BiH?

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH održane 12.11.2019. godine, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i...

Društveni dom u Mišinom hanu uskoro u novom ruhu

U skladu sa najavom gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića iz maja ove godine, obnova društvenog doma u Mišinom hanu započela je 18. septembra 2019. godine. Projekat obnove finansiran je...


Održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske

Polovinom oktobra tekuće godine predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik ponovo je najavio da će “Klub poslanika te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske tražiti održavanje posebne sjednice...