Neistina

Sadašnji članovi DNS-a su također bili dio vlasti

Kandidat za člana Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić govorio je za N1 televiziju o ambicijama na nadolazećim Općim izborima, kao i kapacitetu i kadru stranke koju predvodi.

FOTO: Facebook/Nenad Nešić

U kontekstu ranijih koaliranja DNS-a sa strankama na vlasti, Nešić je ustvrdio da niko iz trenutnog sastava ove stranke nije imao funkciju u organima vlasti:

Svi ti ljudi koji su obavljali vlast, a bili su nekad u DNS-u, danas više nisu u DNS-u. Evo imate Nedjeljka Čubrilovića, koji je predsjednik Narodne skupštine, čovjek već četiri godine nije član DNS-a, pa imate Darka Banjca i širom Republike Srpske veliki broj funkcionera koji su proizašli iz DNS-a, a već četiri ili dvije godine nisu članovi DNS-a.

Nenad Nešić, 29.8.2022.

Nešto kasnije tokom intervjua, Nešić je ponovio da “u DNS-u ne postoji nijedan čovjek koji je bio na najvišim funkcijama u Republici Srpskoj i BiH”, uz komentar da ova stranka nema “ni predsjednika Republike, ni člana Predsjedništva, ni premijera, ni ministra”.

Iako Nedjeljko Čubrilović, aktuelni predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, jeste napustio DNS krajem 2018. godine, baš kao i Darko Banjac, koji je osnovao Narodnu partiju Srpske 2020. godine, nekoliko je aktuelnih članova DNS-a koji su ranije bili dio vladajućih struktura na entitetskom i državnom nivou.

Naime, trenutni potpredsjednici DNS-a Dane Malešević i Neđo Trninić bili su članovi Vlade Republike Srpske u Kabinetu premijerke Željke Cvijanović od 2014. do 2018. godine. Malešević je vršio funkciju ministra prosvjete i kulture, dok je Trninić rukovodio Ministarstvom saobraćaja i veza.

Generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić, koji je na ovoj funkciji još od 2003. godine, bio je šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, također u mandatu 2014 – 2018.

Zatim, Srđan Radulj, zamjenik ministra pravde u Vijeću ministara BiH od 2012. do 2015. godine, u septembru 2021. godine izabran je za sekretara DNS-ovog Gradskog odbora Banjaluka.

S tim u vezi, tvrdnju Nenada Nešića da svi članovi DNS-a koji su ispred ove stranke bili na vladajućim pozicijama danas više nisu u DNS-u Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!