Neistina

RS (ni)je sigurna za sve njene građane

Milorad Dodik

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je naglasio da je Republika Srpska otvorena i bezbjedna za život svih njenih građana, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost i da postoji dobra saradnja s vjerskim zajednicama u Republici Srpskoj.

(Nezavisne, 27. 1. 2012..)

Komentar:

O sigurnom/bezbjednom zivotu u BiH uopšte može se govoriti kroz prizmu ubistava, tuča, kriminala, korupcije i ostalih devijantnih oblika ponašanja. No, citiraćemo pojedine naslove iz medija, koji demantuju predsjednika RS-a u njegovor tvrdnji da je RS bezbjedna za život svih njenih građana, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost:

Oskrnavljeno mezarje gatačkih Bošnjaka (Bileca.org, 2. 6. 2011.)
Oskrnavljeno mezarje u Banjoj Luci (Rijaset.ba, 13. 1. 2011.)
U Višegradu oskrnavljeno mezarje uoči dženaze ubijenih Bošnjaka. Pored mezara mrtav pas! (RTVTK, 15. 6. 2009.)
MRVBiH najoštrije osudilo vandalski čin: Oskrnavljeno mezarje u Prnjavoru (24sata.info, 22. 8. 2011.)
Delegacija MRV-a obišla oskrnavljena mezarja u Bijeljini (Rijaset.ba, 12. 11. 2010.)
Janja: Novi napad na Atik-džamiju (Rijaset.ba, 5. 1. 2012.)
Nepoznato lice u Bosanskoj Dubici bacilo nepoznatu materiju ili predmet na džamiju u Svetosavskoj ulici (SRNA, 31. 5. 2011.)
Ispisivanje nacionalističkih grafita: Skrnavljenje džamije u Bosanskom Novom (24sata.info, 9. 12. 2011.)
Maloljetnici ispisali grafite na džamiji u Modriči (FENA, 25. 10. 2011.)
Navijači Srbije pokušali bijes iskaliti na džamiji Ferhadija u Banjoj Luci, skandirali “Srbija, Srbija”. Nakon poraza Srbije od Australije na Svjetskom prvenstvu u nogometu, preksinoć su stotine navijača srbijanske reprezentacije izašle na ulice Banje Luke i svoj bijes iskalili na vjerske objekte, lokale i radnje u vlasništvu Hrvata i Bošnjaka. Polupano je staklo na Gazanferija džamiji, oborena ograda od harema. Masa je potom krenula prema Ferhadiji, ali je veći broj policajaca napravio obruč oko džamije, a potom vandale udaljio s lica mjesta. (Nezavisne novine, 25. 6. 2010. godine)
Polupana stakla na džamiji u Foči (FENA, 25. 2. 2010.)
Oštećena džamija u Brezičanima kod Prijedora (24sata.info, 6. 12. 2011.)

Već iz “nekolicine” ovde navedenih primjera, očigledno je da neko nije u pravu. Taj neko je u ovom slučaju Milorad Dodik, jer je sasvim jasno i dobro poznato da se napadi na vjerske objekte i dalje dešavaju, što govori o tome da pripadnici bošnjačkog naroda i islamske vjeroispovijesti ne mogu da se osjećaju potpuno sigurno u Republici Srpskoj. Nesporno je da napada na vjerske objekte ima i u drugom entitetu, ali se odatle barem niko nije zaletio i izjavio da je, u pogledu bezbjednosti građana “bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost”, sve u najboljem redu.

Pitajte Istinomjer!