Neispunjeno

Rješenje za državnu i vojnu imovinu i dalje se ne nazire

lagumdzija i hadzic sdpPredsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija rekao je da će se tekst prijedloga zakona o državnoj i vojnoj imovini naći pred Savjetom ministara naredne sedmice i da očekuje da bi u narednih 15 dana mogao da bude usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH po hitnoj proceduri.

(Srna, 05.10.2013.)

Komentar:

U oktobru 2013. godine, na sastanku delegacija SDP-a i SNSD-a, najavljeno je da je postignut dogovor ovih stranaka o rješenju pitanja državne i vojne imovine, te da su na ovom sastanku usaglašeni tekstovi o državnoj i vojnoj imovini. Usvajanje ovih zakona optimistično je najavljeno u roku od 15 dana, te je rečeno da će ovi zakoni biti usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH po hitnoj proceduri.

Na oktobarskom sastanku SDP-a i SNSD-a je dogovoreno i da se oba ova zakona usvoje “u paketu”. Dan kasnije, potpredsjednik SDP-a BiH i ministar prometa i komunikacija, Damir Hadžić, pojašnjavajući detalje dogovora je rekao:

„Donošenjem ovog Zakona stvaraju se pretpostavke za bolju budućnost BiH, svih njenih građana. Oni koji žive u prošlosti će vjerovatno nastojati zaustaviti ovaj progres, jer smo svjedoci da su godinama glavna kočnica napretka i pozitivnih promjena u BiH.“

Od hitnog usvajanja ovih zakona nije bilo ništa, a Vijeće ministara je tek u januaru 2014. uvrstilo Zakon o državnoj imovini u svoj plan rada za tekuću godinu.

Međutim, početkom aprila ove godine, Vijeće ministara BiH je na svojoj 89. sjednici povuklo nacrt Zakona o državnoj imovini iz procedure. Na ovom nacrtu radila je radna grupa, formirana u okviru Ministarstva pravde, a Vijeće ministara je, nakon usvajanja Informacije o rezultatima Radne grupe za rješavanje pitanja državne i vojne imovine, odlučilo da nacrt zakona povuče iz procedure.

Ova radna grupa, u kojoj su participirali ministri Bariša Čolak, Sredoje Nović i Damir Hadžić, ranije je imala konsenzus o ovim zakonima, no nakon „intervencije“ Damira Hadžića u Zakon o državnoj imovini, zaključeno je kako je takvo rješenje neprihvatljivo i da odudara od ranije potpisanog dogovora, pošto Nacrt zakona o državnoj imovini u ovoj formi nije bio razmatran na sjednici Vijeća ministara BiH.

U međuvremenu, prijedlog Zakona o nepokretnoj vojnoj imovini, koji je predložio Mirsad Đugum, poslanik SBB-a, krajem marta razmatran je u Predstavničkom domu PSBiH, no ovaj prijedlog nije dobio podršku poslanika iz RS.

Dakle, s obzirom da je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija još u oktobru 2013. najavio usvajanje pomenutih zakona po hitnoj proceduri i to u roku od 15 dana, da bismo čak 5 mjeseci kasnije svjedočili povlačenju nacrta zakona iz Vijeća ministara, možemo zaključiti da je njegovo obećanje ostalo neispunjeno.

Sa druge strane, ministar Hadžić, koji je još prilikom postizanja dogovora istakao i kako će „oni koji žive u prošlosti vjerovatno nastojati zaustaviti donošenje ovih zakona“, taj proces je upravo sam zaustavio, što je potez koji je nedosljedan njegovim ranijim izjavama.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!