Neispunjeno

Rješavanje prometnih blokada i ubrzanje izgradnje ceste Stolac-Neum

Nakon što su građani/ke Neuma prošle sedmice na kratko blokirali glavnu cestu u ovom gradu, član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, rekao je da njihov protest smatra opravdanim i najavio da će poduzeti konkretne korake za rješavanje njihovih problema.

 

U gradu gdje imate tisuće i tisuće gostiju, a i inače je pritisak na Jadran posljednjih godina izražen, ove godine kažu i 20 posto rasta, zamislite da svaki taj autobus mora proći kroz Neum, kako se osjećaju stanovnici Neuma. S obzirom da su granice jako blizu, četiri pet mjeseci je onda opća blokada. Mi ćemo s jedne strane ubrzati sve ove naše procedure u vezi s gradnjom brze ceste Stolac – Neum, ali to je nešto dugoročno jer će se graditi četiri ili pet godina, pored toga moramo naći sustav za sigurnost u prometu, da apsolutno izbjegnemo bilo kakve nezakonite radnje preko tih granica, ali da olakšamo kretanje stanovnicima Neuma i njihovim gostima.

Dragan Čović, 07.07.2017.

Izgradnja brze ceste Stolac-Neum najavljuje se godinama, a bila je i jedno od predizbornih obećanja SDA 2014. godine. Do sada nije bilo nikakvog pomaka na tom planu. U prethodne dvije godine nekoliko puta je najavljivan početak izgradnje, ali nijedan od tih rokova nije ispoštovan. Iz Cesta FBiH je, prije mjesec dana, saopšteno da su u toku tenderske procedure i da bi se početak izgradnje mogao očekivati ove godine, ukoliko se obezbijede finansijska sredstva.

Problemi građana/ki Neuma privremeno su umanjeni odlukom Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske od 11.07. 2017, kojom je odobren privremeni međunarodni promet na graničnom prijelazu putnika preko stalnih graničnih prijelaza za pogranični promet Duži – Imotica, u trajanju od tri mjeseca. Na dugoročnom rješenju, koje podrazumijeva izgradnju ceste, još nije urađeno ništa konkretno.

Samo par dana nakon održanih protesta u Neumu, Vlada FBiH je usvojila Informaciju o potrebi osiguranja sredstava za eksproprijaciju za izgradnju ceste Neum – Stolac i, kako je saopšteno nakon 111. sjednice (13.07.2017.), “izrazila opredjeljenje da za ove namjene iz „Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH“ Budžeta Federacije BiH u 2017. godini izdvoji sredstva u iznosu od 700.000 KM.”

Na ovoj sjednici, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da Federalnom ministarstvu finansija dostavi zahtjev za izdvajanje ovih sredstava, te je najavljeno da će na narednoj sjednici biti razmatran Prijedlog odluke o izdvajanju. Na 112. sjednici, 20.07.2017, Vlada FBiH donijela je Odluku kojom su odobrena ova sredstva, namijenjena
za eksproprijaciju “u vezi sa izgradnjom ceste Neum-Stolac”. Zaključeno je da će Vlada FBiT nadležnim institucijama uputiti urgenciju kako bi, budući da su sredstva već osigurana, što prije okončali izbor najpovoljnijeg izvođača radova na ovoj dionici.”

Dva mjeseca kasnije, provjerili smo da li je izabran izvođač radova i od Ministarstva prometa FBiH dobili odgovor da procedure još nisu završene, te da će pored osiguranih 700.000 KM biti potrebno izdvojiti dodatna sredstva za eksproprijaciju.

Ovo je jedan od projekata u Programu modernizacije, za koji je predviđeno financiranje kreditom Europske investicijske banke i Svjetske banke a planirane su aktivnosti na tri dionice: dovršetak radova na dionici Kiševo-Broćanac – predviđena sredstva u iznosu od 6,61 miliona eura; Izgradnja dionice Broćanac-Cerovica – predviđena sredstva u iznosu od 21,46 miliona eura; Izgradnja dionice Cerovica-Drenovac – predviđena sredstva u iznosu od 12,79 miliona eura.

Sredstva koja je osigurala Vlada Federacije BiH u iznosu od 700.000 KM su namijenjena za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na dionici Broćanac-Cerovica u prvoj fazi rješavanja a za istu namijenu će biti potrebno osigurati dodatna sredstva u narednoj godini. Europska investicijska banka je dala suglasnost za izbor izvođača radova po provedenom postupku za dodjelu ugovora za izvođenje radova, dok Svjetska banka još nije dala suglasnost na jednom LOT-u. Još nije okončan ni postupak za izbor nadzora nad izvođenjem radova. Po okončanju ovih aktivnosti i dobijanja suglasnosti propisanih procedurom, mogu se pokrenuti radovi na ovim dionicama.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, 15.09.2017.

Obećanja koja je dao Dragan Čović za sada ostaju neispunjena.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!