Neistina

Rekonstrukcija “S” krivine nije trajala šest dana

Šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Mahir Dević gostovao je na N1 televiziji 1. jula 2022. godine. Tokom gostovanja Dević je uporedio rad trenutne Vlade KS s njenim prošlim sazivom po pitanju saobraćajnih projekata u kantonu.

Screenshot: Facebook/SDA Sarajevo

U kontekstu rekonstrukcije tramvajske pruge koja se trenutno odvija u KS, projektu o kojem je Istinomjer pisao kada smo neispunjenim ocijenili obećanje ministra saobraćaja KS Adnana Štete da će dio pruge na dionici Ilidža – Remiza biti završen do maja, Dević je ustvrdio da je prošli saziv Vlade KS sanaciju dijela pruge na Marijin-Dvoru izvršio u roku od šest dana.

Ne znam da li se sjećate, kada smo mi vlast bili aktuelna, tih osam mjeseci, vršena je rekonstrukcija “S” krivine ovdje na Marijin-Dvoru. To je trajalo svega, ja mislim, šest dana ukupno, jedna sedmica.

Mahir Dević, 1.7.2022.

Krajem juna 2020. godine tadašnji ministar saobraćaja KS Adi Kalem govorio je o projektima koji imaju za cilj unapređenje javnog gradskog prevoza u KS te istakao da je raspisan javni poziv koji se tiče rekonstrukcije “S” krivine na tramvajskoj pruzi u naselju Marijin Dvor.

Nakon provedenog otvorenog postupka javne nabavke radova, Kalem je 10. augusta 2020. godine potpisao Ugovor za sanaciju tramvajske pruge na dionici “S” krivina – tramvajsko stajalište “Marijin Dvor” s predstavnikom izvođača radova Konzorcija “OK BAU” d.o.o. Gradačac i “Željo” d.o.o. Konjic Jasminom Beširevićem.

Radovi na rekonstrukciji počeli su 2. oktobra 2020. godine, kada su iz Ministarstva saobraćaja poručili da će se radovi “odvijati kontinuirano svaki dan u trajanju 24 sata, uz maksimalne napore izvođača da ugovoreni rok od 40 dana što je moguće više skrati”. Istinomjer je tom prilikom obećanje Vlade KS da će javnost biti blagovremeno obaviještena o datumu početka radova ocijenio neispunjenim.

Rekonstrukcija “S” krivine okončana je dva dana prije isteka najavljenog roka, 9. novembra 2020. godine, čime je Istinomjer obećanje Ministarstva saobraćaja KS da će radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge na dijelu od “S“ krivine do stajališta Marijin Dvor biti okončani za 40 dana ocijenio ispunjenim.

Dakle, radovi na rekonstrukciji “S” krivine trajali su 38 dana, a ne šest, kako je to ustvrdio Mahir Dević, stoga Istinomjer njegovu tvrdnju ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!