Nedosljedno

Razgovor sa SDA za Kojovića više nije “gubitak vremena”

“Ohrabrujući razgovore političkih stranaka, jer je to politička kultura”, Predrag Kojović je nagovijestio promjenu stava kada su razgovori sa SDA u pitanju.

Izrazivši nadu “da su i drugi lideri ljevice spremni na takvu disciplinu i samodisciplinu, te principijelnost”, predsjednik Naše stranke, Predrag Kojović netom nakon Lokalnih izbora 2016. godine potvrdio je stajalište Naše stranke “da je spremna platiti političku cijenu, dakle imati manje ljudi u Gradskom vijeću nego što bi možda imala u koaliciji sa nacionalnim strankama, jer ne želimo sarađivati sa njima”.

Ovakav, javnosti dobro poznat stav po pitanju koaliranja sa, kako Kojović kaže, “nacionalnim strankama”, lider Naše stranke ponovio je i samo dva dana nakon, ovaj put Opštih izbora 2018. godine.

Tako je na pitanje novinara s kim u obzir dolazi koalicija, a s kim ne, Kojović bio nedvosmislen:

Naša stranka sa SDA neće ići u koaliciju. To smo davno rekli i to će biti tako…

Predrag Kojović, 09.10.2018.

Samo nekoliko dana nakon navedene izjave, Kojović je po pitanju saradnje sa SDA bio još određeniji, nazivajući eventualne razgovore sa tom strankom “gubitkom vremena”:

Zaista ne bih čak ni trošio vrijeme na razgovore o tome. Ja sam pred prošle lokalne izbore rekao Naša stranka i SDA ne mogu biti u istoj izvršnoj poziciji i tako je i ostalo i to je nemoguća opcija…Od SDA nismo dobili nikakav poziv i bio bi gubitak vremena baviti se takvim stvarima.

Predrag Kojović, 16.10.2018.

Međutim, krajem novembra mjeseca ove godine, “ohrabrujući razgovore političkih stranaka, jer je to politička kultura”, Predrag Kojović je nagovijestio promjenu stava kada su razgovori sa SDA u pitanju:

Tko god nas pozove, mi ćemo se odazvati na razgovore. No, iz prihvaćanja da se ide na razgovor sa nekim ne treba izvlačiti neke odluke ili zaključke. Stranke moraju međusobno razgovarati, ali otići na te sastanke i zauzimati se za principe koje smo dogovorili, to je ono što ćemo raditi.

Predrag Kojović, 24.11.2018.

Da za Našu stranku razgovor sa SDA više nije “gubljenje vremena”, predsjednik ovog političkog subjekta definitivno je potvrdio nakon nedavno održanog zajedničkog sastanka lidera SDP-a BiH, SBB-a, DF-a i Naše stranke, nakon kojeg je Kojović “kazao da će se bh. blok odazvati i na poziv SDA, ali i na pozive drugih stranaka”, te poručio “da je zbunjen izjavama Bakira Izetbegovića jer je čuo kako je Naša stranka jedina stranka s kojom SDA ne želi pregovarati o formiranju vlasti”:

Drago mi je da je to unutar SDA prevaziđeno. Da li ćemo se dogovoriti? Ja čisto sumnjam. Ali mislim da određena promjena kulture u političkom životu, otvoreni razgovori o svim pitanjima i pokušaji traženja koji će biti neki kompromis između građanskog bloka i stranaka koje predstavljaju nacionalne kolektivitete je poželjan. Cijela naša poratna agonija je rezultat upravo toga što nikada nismo vodili taj dijalog o tome kakva bi zapravo trebala da bude ta BiH. Mi imamo jednu, oni drugu viziju, da li je moguće naći nešto od čega će građani BiH imati koristi i stvoriti jednu relaksiraniju atmosferu, ja se nadam da je to moguće. Zato se radujem da smo i danas pokazali da smo spremni razgovarati.

Predrag Kojović, 29.11.2018.

Kada će vladajuće većine na svim nivoima u Bosni i Hercegovini biti formirane i ko će ih činiti, ostaje da se vidi. Sa druge strane, obzirom da je Naša stranka, a suprotno ranijim tvrdnjama, sada spremna na razgovor sa SDA, Istinomjer stavu Predraga Kojovića po tom pitanju daje ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!