Neispunjeno

HRS nije kandidovao Vesnu Šunjić za gradonačelnicu Mostara

U intervjuu datom za portal Inforadar 29. 12. 2020. godine, predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž, pored ostalog, odgovorio je i na pitanje za koga će HRS dignuti ruku kada je u pitanju gradonačelnik.

Foto: N1

Iako je samo nekoliko dana ranije Raguž izjavio da, što se tiče izbora gradonačelnika, HRS “nikoga apriori neće podržati”, te da će ta stranka, “kad Gradsko vijeće bude biralo gradonačelnika, definirati svoje uslove projektima i idejama, te onim za šta samo se zalagali u predizbornoj kampanji”, nakon pitanja u pomenutom intervjuu lider HRS-a je najavio da će ta stranka za gradonačelnicu Mostara podržavati svoju kandidatkinju Vesnu Šunjić:

Mi ćemo podržavati svoga kandidata za gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu Vesnu Šunjić. Što se ostalih tiče, možda je bolje pitanje za koga nećemo. Nećemo je dići za bilo koga predlože tzv. probosanske snage okupljene oko SDA i SDP-a. One su izbornom procesu pristupili kao bošnjačkom političkom projektu, što je krajnje licemjerno s njihove strane. Što se tiče HDZ-a BiH, definirat ćemo projekte, stroge programske uvjete, na načelima revizije, odgovornosti i transparentnosti, koje će morati zadovoljiti kako bi dobili naš glas u nekoj eventualnoj trakavici oko izbora gradonačelnika. No, sudeći po aktivnostima HDZ-a BiH i SDA ovih dana na terenu, vrlo je vjerojatno kako njima HRS-ove ruke neće ni trebati. Oni su već krenuli s planom raspodjele pozicija po gradskim javnim poduzećima i povjerenstvima.

Slaven Raguž, 29. 12. 2020.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara održana je 5. 2. 2021. godine, a na istoj je za predsjednika Gradskog vijeća izabran Ivan Zelenika (HDZ BiH), dok su njegovi zamjenici Salem Marić (SDA) i Velibor Milivojević sa srpske liste Ostajte ovdje.

Na dnevnom redu sjednice našao i izbor gradonačelnika/ce Mostara, ali suprotno Raguževoj najavi od kraja decembra 2020. godine, u prvom krugu glasanja HRS nije kandidovao Vesnu Šunjić.

Tako su vijećnici imali priliku da se izjasne o podršci Irmi Baraliji, kandidatkinji BH bloka, Zlatku Guzinu ispred Koalicije za Mostar, te kandidatu HDZ-a BiH Mariju Kordiću. U prvom krugu glasanja Kordić je dobio 14 glasova, Guzin 11 glasova, a Baralija pet.

Kako je navedeno, tokom glasanja u prvom krugu za gradonačelnika/cu, vijećnici Prve Mostarske Partije (PMP) i HRS-a bili su suzdržani, a u drugi krug su prošli Mario Kordić i Zlatko Guzin.

Sjednica je prekinuta, a njen nastavak zakazan je za 10. 2. 2021. godine u 13 sati.

Ovim Istinomjer obećanje Slavena Raguža od 29. 12. 2020. godine u vezi kandidovanja Vesne Šunjić za gradonačelnicu Mostara ocjenjuje neispunjenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!