Nedosljedno

Radončić promijenio mišljene o pružanju pomoći bh državljanima prilikom povratka u svoju zemlju

Iako je u kontekstu povratka dražvljana BiH u svoju zemlju, prvobitno izjavio da “naša BiH može pokazati svoje ljudsko lice” te da “država mora biti majka svim svojim građanima”, ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić promijenio je svoj stav o tom pitanju.

 

S tim u vezi, kada je krajem marta 2020. godine organizovana avio-repatrijacija bh studenata iz Italije, Radončić je istakao:

Na priči o njihovom povratku, pokazali smo da naša BiH, čak i u situaciji opće i neviđene krize, može pokazati odgovornost i svoje ljudsko lice. I, ono što sam nedavno rekao kada su neki, mimo Ustava, htjeli zabraniti našim građanima povratak u svoju domovinu – država mora biti majka svim svojim građanima. I kada im je dobro i kada to nije tako.

Fahrudin Radončić, 26. mart 2020.

Samo dvije sedmice kasnije, na web stranici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine saopćeno je da “Ministarstvo sigurnosti BiH podržava rigorozne mjere i potpuno zatvaranje granice” te traži da se “odmah obustavi kampanja u pojedinim ambasadama BiH u inozemstvu, dovođenja putnika u autobusima do naše zemlje”.

Ministarstvo sigurnosti BiH traži da se odmah obustavi kampanja u pojedinim ambasadama BiH u inozemstvu, dovođenja putnika u autobusima do naše zemlje. (…) Na kraju, Ministarstvo sigurnosti BiH ne snosi nikakvu odgovornost zbog naših građana u inozemstvu koji su bili dezavuisani, odnosno nisu bili tačno informirani i isti su bili izloženi nepotrebnim troškovima kupovine avionskih ili autobuskih karata, ne znajući da letovi neće biti mogući ili da će nakon ulaska autobusom u BiH obavezno ići u 14-dnevni karantin i da će na granici biti podvrgnuti strogim epidemiološko-sigurnosnim procedurama.

Saopćenje, Ministarstvo sigurnosti BiH, 09. april 2020.

Isto saopćenje objavljeno je i na web stranici SBB-a, stranke na čijem je čelu Fahrudin Radončić.

Posjećamo, još 16. marta 2020. godine građanima Bosne i Hercegovine koji ulaze u svoju zemlju propisana je obavezna mjera izolacije u trajanju od 14 dana. Pomenuta odluka donesena je nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Zorana Tegeltije i entitetskih premijera, Fadila Novalića i Radovana Viškovića.

Tako je, a u skladu sa propisanim procedurama, grupa bh. državljana koja je 27. marta stigla u Sarajevo iz Rima smještena u karantin u Studentski dom Bjelave, a isti je slučaj je bio i sa državljanima BiH koji su stigli iz Štokholma i Londona nekoliko dana kasnije.

S obzirom na to da je ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić u periodu od dvije sedmice iznio dva različita stava kada je u pitanju pružanje pomoći od strane države BiH svojim državljanima koji žele da se u nju vrate, Istinomjer će njegov stav ocijeniti nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!