Analize

Račun za donacije za borbu protiv novog koronavirusa imaju sve zemlje u okruženju

Otvaranje računa i pozivi za doniranje sredstava za borbu protiv novog koronavirusa već su praksa putem koje države u regionu vide jedan od načina da prikupe prijeko potrebna sredstva u borbi protiv COVID-19. Bosna i Hercegovina nije otvorila svoj račun za doniranje borbe protiv novog koronavirusa što ne sprječava niže nivoe vlasti da to urade.

Putem svoje zvanične stranice, Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo (KS), 27. 03. 2020. godine obavijestilo je “sva pravna i fizička lica u zemlji i inostranstvu da donacije za borbu protiv pandemije koronavirusa mogu uplatiti na depozitni račun Kantona Sarajevo” uz obavezno navođenje potrebnih podataka.

Na pomenuto obavještenje uslijedila je negativna reakcija jednog dijela javnosti u BiH i to mahom putem društvenih mreža, te se povodom obavještenja oglasio i jedan dio opozicije u KS.

Tako Klub zastupnika Naše stranke u Skupštini KS smatra “ovaj čin obeshrabrujućim” te navodi “da može izazvati paniku među građanima”. U saopštenju ovog političkog subjekta povodom poziva na donacije pored ostalog se još navodi da je ono “došlo u trenutku kada Vlada KS treba pokazati odlučnost i hrabrost i lobirati kod međunarodne zajednice za pomoć za borbu protiv pandemije”.

Ona umjesto toga pokazuje potez očajnika tražeći donacije od pravnih i fizičkih lica. Umjesto da već imamo formiran krizni štab za saniranje posljedica po ekonomiju i to sastavljen od eksperata, sa tačnim mjerama za sanaciju i pomoć privredi, mi svjedočimo pozivu Ministarsva finansija KS pravnim licima u zemlji i inostranstvu za donacije, a imamo na raspolaganju blizu jedne milijarde KM.

Klub zastupnika Naše stranke u Skupštini KS, 28. mart 2020.

Pozivajući Vladu KS “da pod hitno povuče poziv za donacije i pokaže spremnost za borbu protiv epidemije”, iz Naše stranke su poručili da su ta stranka “ali i brojni eksperti iz različitih sfera društva ponudili su svoju bezrezervnu podršku u nalaženju načina za prevazilaženje krize”:

Vlada se na to oglušila. Odabrala je strategiju čekanja milostinje. Ovo je sramota tim više što se radi o najbogatijem dijelu države. Kakvu pouku iz njihovog čina mogu izvući znatno siromašniji kantoni koji se dostojanstveno bore s epidemijom?

Klub zastupnika Naše stranke u Skupštini KS, 28. mart 2020.

Međutim, da ovakvi pozivi za donacije u situaciji koja je nastala dolaskom pandemije novog koranvirusa nisu ništa neuobičajeno, naprotiv, svjedoče i zemlje iz okruženja.

Tako je Vlada Republike Hrvatske, pored poziva i otvaranja računa za donacije finansijskih sredstava “Zajedno za Zagreb” nakon zemljotresa koji je 22. 03. 2020. pogodio glavni grad te zemlje, otvorila i poseban račun za donacije “Hrvatska protiv koronavirusa”:

Utvrđuju se brojevi računa na koje će se moći uplaćivati donacije kako bi se omogućilo da se putem računa državnog proračuna primaju uplate doniranog novca, koji je namijenjen borbi protiv epidemije koronavirusa.

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 – OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0.

Vlada Republike Hrvatske, 24. mart 2020.

I Vlada Crne Gore 18. 03. 2020. godine odlučila se na isti korak te je, kako se navodi iz vladinog Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti u Crnoj Gori kao pomoć prevenciji koronavirusa, za samo pet dana na ime donacija na račun ovog tijela uplaćeno preko dva milona eura:

Do danas u 14 sati, od 483 donacije iz zemlje i inostranstva prikupljeno je 2.224.140 eura. Podsjećamo da je žiro račun za donacije otvoren 19. marta i zahvaljujemo svim donatorima računajući i one koji su na raspolaganje stavili smještajne kapacitete, usluge, vještine i znanja.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u Crnoj Gori, 23. mart 2020.

I Vlada Republike Srbije, 24. 03. 2020. godine također je obavijestila “međunarodne organizacije, fizička i pravna lica mogu uplatiti donacije za pomoć u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19, a donacije je moguće uplatiti u dinarima i u devizama”.

S tim u vezi, priliku da pomogne svoj zemlji u borbi protiv novog koravirusa iskoristio je i teniser Novak Đoković koji je putem svog Instagram profila obavijestio javnost da je Fondacija Novak Đoković donirala milon eura Republici Srbiji za kupovinu medicinske opreme i materijala pozivajući i druge da doniraju sredstva.

Reagujući na negativne reakcije u javnosti, Ministar finansija KS, Jasmin Halebić izjavio je “da nije tačno da je Vlada KS osposobila taj račun, odnosno budžetsku liniju, za njene potrebe” te podsjetio da je “to sasvim normalan korak kojeg su poduzele i druge zemlje u regiji, ali i u svijetu”.

To nije nikakav mehanizam za finansiranje budžeta Vlade KS i nema potrebe da se širi panika među građanima. Dakle, taj račun je otvoren da sva pravna lica, ali i građani koji osjete potrebu novčano pomognu svojim sugrađanima koji su pogođeni pandemijom. To je uradila SAD prije čak 130 godina, zatim Velika Britanija, Indija i naša susjedna zemlja Hrvatska u kojoj građani doniraju sredstva na poseban račun za pomoć onima kojima je ona potrebna. Dakle, to nismo mi izmislili, već je sve pogrešno shvaćeno. Želim istaći i to da su članovi Vlade KS odlučili jednu trećinu plate usmjeriti u taj račun.

Jasmin Helebić, 28. mart 2020.

Helebić je između ostalog dodao da će “biti će potpuna transparentnost svih utrošenih sredstava” te pozvao Skupštinu KS da imenuje predstavnike koji će vršiti nadzor nad protokom tih sredstava.

Dakle, sasvim je jasno da otvaranje računa i pozivi za doniranje sredstava za borbu protiv novog koronavirusa ne samo da su uobičajeni, već su praksa putem koje države u okruženju vide jedan od načina da prikupe prijeko potrebna sredstva u borbi protiv COVID-19.

Bosna i Hercegovina nije otvorila svoj račun za doniranje borbe protiv novog koronavirusa što ne sprječava niže nivoe vlasti da to urade.

Koliko će sredstava biti prikupljeno putem poziva za donaciju Ministarstva finansija KS ostaje da se vidi. Ono što je sigurno je da je svaki iznos važan kao što će biti i važno, ali i zakonski obavezujuće da se prikupljena sredstva troše za ono za šta su namjenjena uz poptunu transparetnost i kontrolu nadležnih oragana i institucija.

(Istiniomjer.ba)

 

 

Pitajte Istinomjer!