Neispunjeno

Prostorni plan Koridora 5c nije usvojen do kraja godine

Desnica Radivojević
Desnica Radivojević

„Ukoliko Nacrt i Prijedlog prostornog plana budu blagovremeno uvršteni u dnevni red sjednica predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, ovaj važan planski dokument može biti usvojen najkasnije do 31.decembra 2011.godine, odnosno plan ovog federalnog Ministarstva je da taj planski dokument dobijemo do kraja ove godine“, Desnica Radivojević, dopremijer FBiH i ministar prostornog uređenja.

(Oslobođenje, 5.10.2011.)

Autocesta kroz Hercegovinu zaobići će Blagaj i Počitelj, kazao je federalni ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević nakon što je Parlament FBiH usvojio prijedlog prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH autocesta na koridoru Vc za 2008. – 2028.

(24 sata info, 02.01.2012.)

Komentar:

Prostorni plan koridora Vc predstavlja najznačajniji planski dokument u FBiH, koji će, usvoji li ga i Dom naroda, biti osnovni i obavezujući dokument za regulisanje odnosa u prostoru prilikom izgradnje autoceste na koridoru kroz FBiH, a Federaciji će donijeti stotine novih radnih mjesta i mnogo novca u državnu blagajnu. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je, na sjednici održanoj 5. septembra prošle godine, Nacrt prostornog plana područja posebnih obilježja na Koridoru 5c na koji se čekalo niz godina. Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je ovaj plan na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici održanoj 29. decembra. No, na ovu odluku Predstavničkog doma burno su reagovali zastupnici iz HDZ-a BiH koji su naglasili da će se boriti protiv ovakve odluke i da ne isključuju ni ustavne tužbe protiv svih koji su učestvovali u donošenju ovakvog rješenja, iznoseći da prilikom pravljanja Prostornog plana nije ispoštovan Zakon o prostornom planiranju FBiH, utoliko što nije pribavljeno mišljenje kantona prije njegovog usvajanja, a najavili su i stopiranje prostornog plana u Domu naroda. Za HDZ su sporne izmjene trase kojima se zaobilaze Blagaj i Počitelj, dok se, sa druge strane, upravo stanovnici/e ovih mjesta ne slažu sa prolaskom auto-puta pored ovih kulturno-istorijskih spomenika, s obzirom da bi se time ugrožili njihovi prirodni, kulturno-istorijski, ali i turistički kapaciteti, pa ostaje pitanje kome je, zapravo u interesu da se trasa auto-puta ostavi u blizini ovih znamenitosti. Dom naroda Parlamenta FBiH još uvijek se nije izjašnjavao o planu, te ostaje pitanje da li će on biti usvojen.

Očito je da je ministar Radivojević, s obzirom na to da se komplikacije oko usvajanja ovog Prostornog plana nisu razriješile, ipak prenaglio kada je najavio njegovo usvajanje do kraja 2011. godine – što se, kako vidimo, nije desilo.

Pitajte Istinomjer!