Neistina

Prosječna plata u FBiH ne iznosi 408 KM

Na 22. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH), održanoj 26. 5. 2021. godine, za riječ se, pored ostalih, javio i zastupnik u ovom zakonodavnom tijelu Nijaz Helez.

Foto: JavnaRasprava.ba

Govoreći o posljedicama koje je u Federaciji BiH u posljednjih nekoliko mjeseci iza sebe ostavila pandemija COVID-a 19, Helez je ustvrdio da je “najviše sirotinja stradala”, jer “sirotinja nije imala novaca da se kupi ono što je trebalo”, te dodao:

Korona je skupa. Skupa je to bolest, a prosječna plata u Federaciji BiH je 408 maraka i vjerujte da su bila sredstva koja su bila nedostatna da bi neko uzimao sve one vitamine, svu onu zdravstvenu zaštitu koja je bila potrebna za prevazilaženje korone.

Nijaz Helez, 26. 5. 2021.

Da prosječna plata u Federaciji BiH ne iznosi 408 KM, kako je to u svojoj izjavi ustvrdio Helez, svjedoče posljednji podaci objavljeni na zvaničnoj stranici Federalnog zavoda za statistiku.

Naime, u skladu sa njima, zaključno sa krajem marta 2021. godine, prosječna bruto plata u Federaciji BiH iznosila je 1.548 KM, dok je prosječni iznos neto plate u tom trenutku bio 996 KM.

Ovim Istinomjer tvrdnju Nijaza Heleza, da prosječna plata u Federaciji BiH iznosi 408 KM, ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!