Neispunjeno

Projekat srednja Drina još uvijek na čekanju

Milorad-DodikPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da će 15. oktobra na zajedničkoj sednici vlada Italije i Srbije biti doneta konačna odluka o tome da li će se u srednjem toku reke Drine graditi četiri hidrocentrale.

„Tek 15. oktobra će se znati da li je ovaj projekat prihvatljiv. Kako ćemo ga pre staviti na razmatranje, kada oko njega nije sve usaglašeno“, rekao je Dodik u intervjuu banjalučkoj Alternativnoj televizji.

(Beta, 09.10.2013.)

Komentar:

Prošla su već dva mjeseca od datuma koji je predsjednik RS-a Milorad Dodik spomenuo kao rok do kada će se znati da li je projekat gradnje četiri hiroelektrane u srednjem toku rijeke Drine uopšte prihvatljiv, a da se takva odluka još uvijek nije donijela.

Umjesto konačnog rezultata procjene projekta od strane Vlada Srbije i Italije, Dodik je prije nekoliko dana ponovio gotovo istu stvar koju je rekao prije dva mjeseca.

„Projekat `Srednja Drina` je u fazi dogovora Vlade Srbije i Vlade Italije. O njemu još nije donesena definitivna odluka da li će se izvoditi ili neće. Sve je još u procesu usaglašavanja. Čeka se da dođe do konkretnog prihvatanja tog projekta od oba partnera da bi se onda u njega mogla uključiti i BiH. Za sada još nema definitivne odluke o tome“, rekao je Dodik početkom decembra u Banjaluci.

Ne ulazeći previše u detalje zbog čega definitivna odluka još uvijek nije donesena, možemo zaključiti da je Dodikovo obećanje o njenom donošenju 15. oktobra uveliko ostalo neispunjeno. Pored toga postavlja se pitanje i na osnovu čega je Dodik mogao tvrditi da će odluka biti donesena u oktobru, ako partneri iz Italije i Srbije ni do danas nisu donijeli konačnu odluku o realizaciji ovog projekta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!