Neispunjeno

Program reformi BiH prije stigao u NATO nego u Narodnu skupštinu RS

Komentarišući dogovor i odluku Predsjedništva BiH u vezi imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg novog Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik najavio je da će Program reformi BiH koji treba biti poslan u NATO sjedište u Briselu prethodno “predočiti Narodnoj skupštini Republike Srpske”.

Rekao sam da ću ga predočiti Narodnoj skupštini pre nego što bude upućen u NATO. Rečeno je da će on biti upućen u NATO tek kada bude izabran Savet ministara, što još nije urađeno. Iz tog razloga je rečeno da se sačeka sa predstavljanjem dokumenta jer otkud se zna kada će i da li će biti izabran Savet ministara.

Milorad Dodik, 29.11.2019.

U skladu sa navedenim, a kako je saopšteno iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je 18.12.2019. godine uputio u Narodnu skupštinu Republike Srpske “zahtjev za održavanje posebne sjednice na kojoj će biti razmatran Program reformi BiH”.

Novi saziv Vijeća ministara BiH Predstavnički dom PS BiH imenovao je 23.12.2019. godine na 5. hitnoj sjednici ovog zakonodavnog tijela.

Nepuni sat kasnije, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić potvrdio je da je Program reformi BiH posredstvom Misije BiH u NATO-u predat u sjedište NATO-a istoga dana u 16 00 časova:

 

Dokument je predat tačno u 16 sati.

Željko Komšić, 23.12.2019.

Pomenuta sjednica Narodne skupštine RS zakazana je za 23.12.2019. godine u 17 00 časova, te je i počela sa radom u predviđeno vrijeme.

Obzirom da je Program reformi BiH predat u NATO prije početka zakazane sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, Istinomjer obećanju Milorada Dodika da će dokument Program reformi BiH biti “predočen Narodnoj skupštini Republike Srpske prije nego što bude upućen u NATO” daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!