Primjereno ili nije?

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ima različit pristup kada je komentarisanje izjava članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u pitanju.

Igor Crnadak

 

U intervjuu koji je ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Igor Crnadak dao 15.02.2018. godine, na pitanje “Kako gledate na izjavu člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH, Dragana Čovića o tome da zalaganje za građansku BiH zapravo znači zalaganje za islamsku državu i kalifat?” odgovorio je:

Nije primjereno da ja tumačim i komentarišem političke izjave članova Predsjedništva BiH. To niti je moja nadležnost, niti ima smisla da se time bavim. To je izjava koju je dao član Predsjedništva BiH i smatram da za bilo kakav dodatni komentar jedino je on pozvan da dodatno objašnjava. Zaista nemam nikakav poseban komentar.

Igor Crnadak, 15.02.2018.

Međutim, samo nekoliko mjeseci ranije, oktobra 2017. godine, ministar Crnadak nije imao ovakav stav, te je tumačio i komentarisao izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića, u kojoj Izetbegović iznosi detalj iz, kako navodi, jednog od posljednjih razgovora koje je prvi predsjednik Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegović vodio, a u društvu sa današnjim predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom:

On je u njemu prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu je u amanet brigu za Bosnu i Hercegovinu. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet. Pogledajte samo ovu novu akciju da se gradi put između Beograda i Sarajeva.

Bakir Izetbegović, 19.19.2017.

Upitan da prokomentariše ovu izjavu ministar Crnadak je odgovorio:

Vrlo je nezgodno davati izjavu o bilo čijem mrtvom ocu, ali ta izjava nema nikakvog smisla, puno je iščašena, promašena i ništa dobro takav prisup stvarima ne može donijeti BiH.

Igor Crnadak, 20.10.2017.

Obzirom na to da je na izjavu člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića ministar Crnadak imao komentar, iznešeni stav vezan za izjavu člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da “nije primjereno da tumači i komentariše političke izjave članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine” Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(istinomjer.ba)

 

Mićić ipak “pričao po selu”

Javnosti je poznato da su “svađe u kući”, odnosno turbulencije u SDS-u počele znatno prije prekinute sjednice Skupštine...

Nakon odluke CIK-a, Nikšić ponovio svoje ranije stavove

Na dio odluke CIK-a koji kaže da će se “prilikom popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koristiti popis iz 2013. godine”, među prvima je reagovao SDP BiH, čiji je predsjednik Nermin...


Skupština SDS će se o potvrđivanju Govedarice izjašnjavati neki drugi put

Turbulencije u SDS-u se nastavljaju, a još jedna izjava predsjednika ove političke partije, Vukote Govedarice, te ono što je nakon nje uslijedilo ponovo je privuklo pažnju Istinomjera. O...