Istina

Prihodi od indirektnih poreza za 240 miliona veći ove godine

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i predsjednik PDP-a Branislav Borenović komentarisao je za N1 televiziju 16. marta 2022. godine sjednicu Doma naroda PSBiH na kojoj delegati/kinje SNSD-a nisu podržali razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u hitnoj proceduri.

Screenshot: N1

Obrazloženja SNSD-ovih delegata/kinja, da se ukidanjem akciza na gorivo nanosi šteta budžetu institucija BiH, Borenović je ispratio tvrdnjom da se u budžetu, po osnovu prihoda od indirektnih poreza, u prva dva mjeseca ove godine našlo 240 miliona KM više nego prošle.

Možete zamisliti kakvo dušebrižništvo ljudi iz SNSD-a, Majkićke i Špirića koji su otišli u penziju sa 30.000 KM, na jedan dan uzeli otpremninu. Niko od njih ne govori da su građani ove zemlje, upravo zbog poskupljenja i većih cijena, platili u budžet svih institucija ove zemlje, po osnovu PDV-a, samo u prva dva mjeseca ove godine 240 miliona maraka više.

Branislav Borenović, 15.3.2022.

Na 9. hitnoj sjednici Doma naroda PSBiH na usaglašavanje Kolegiju Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je zahtjev Predstavničkog doma PSBiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama po hitnom postupku.

Predloženom izmjenom Zakona, akcize koje se naplaćuju na naftu i naftne derivate iznosile bi 0 KM tokom šest mjeseci, sa opcijom da Vijeće ministara BiH odlukom produži primjenu Zakona za još tri mjeseca. Putarine koje se namjenski uplaćuju za izgradnju autoputeva ovom izmjenom trebale su ostati nepromijenjene.

Delegati/kinje SNSD-a nisu podržali usvajanje navedenog zakona po hitnom postupku, a svoje stavove obrazložili su Dušanka Majkić i Nikola Špirić. Oboje su kao problem, između ostalog, istakli nedostatak mišljenja nadležnih državnih i entitetskih institucija o Prijedlogu zakona, kao i eventualni negativni odraz na budžete entiteta u BiH.

Logično je da mi, kao odgovorni, državni ljudi, kad ovo predlažemo, pitamo vlade entiteta hoće li ovi prihodi koje mi želimo da upotrijebimo, evo, u pomoć građanima, ugroziti finansijsku stabilnost i održivost budžeta, a razvojna, socijalna, podsticajna i svaka druga politika na budžetima entiteta, kantona, županija ili opština. Zato govorim da moramo imati odgovor da ne bismo donijeli zakon koji neće pomoći građanima i napravit će stampedo.

Nikola Špirić, 16.3.2022.

Međutim, kako je i ustvrdio Borenović, a potvrđuje saopštenje Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prihodi od indirektnih poreza u prva dva mjeseca 2022. godine u BiH iznosili su 1 milijardu i 423 miliona KM. U odnosu na isti period prošle godine, navedeni prihodi veći su za 248 miliona KM ili 21,14%, kada su iznosili 1 milijardu i 175 miliona KM.

Za finansiranje državnih institucija u prva dva mjeseca 2022. godine, navode iz Uprave za indirektno oporezivanje, raspoređen je iznos od 301 milion KM, identično kao i prošle godine, a “sav višak prihoda od indirektnih poreza završio je u entitetskim kasama i kod Brčko distrikta”.

Upravo ovo povećanje prihoda Uprave za indirektno oporezivanje BiH osnovni je razlog zašto su akcize na gorivo trebale biti ukinute po hitnom postupku, mišljenja je makroekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Privremena suspenzija za naplatu akciza ne bi dovela do bilo kakve štete po budžete, jer zbog inflacije više novca dolazi u budžete, što pokazuju i podaci UIO BIH, koji su naveli da je prikupljeni iznos u prva dva mjeseca ove godine veći je za 248 miliona ili 21,14%. Dakle, ono što bi “izgubili” kroz akcize za šest mjeseci, već su nadoknadili za dva mjeseca ove godine kroz inflacijski porez. Sada, kada je inflacija izmakla kontroli i kada razara svakim danom ekonomiju i društvo, donošenje zakašnjelih mjera u budućnosti više nema smisla.

Faruk Hadžić, 16.3.2022.

S obzirom na podatke Uprave za indirektno oporezivanje, koji potvrđuju izjavu Borenovića da je po osnovu prihoda od indirektnih poreza u prva dva mjeseca ove godine u BiH prikupljeno 240 miliona KM više nego prošle, Istinomjer tvrdnju predsjednika PDP-a ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!